ГоловнаБлогиБлог Тараса Галайди

Чи відповість екс-прем’єр за газові проколи?

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), в квітні 2014 року розробила та подала на розгляд Уряду пропозиції щодо зменшення норм споживання природного газу населенням для газових плит та водонагрівачів у два рази, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 № 619 (із змінами).

Фото: EPA/UPG

Офіційне повідомлення про направлення таких пропозицій до Кабміну розміщено на офіційному сайті НКРЕКП – 23.04.2015 (14:16). КМУ 29.04.2015 року прийняв Постанову № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», якою вдвічі зменшив норми споживання газу населенням.

28.01.2016 року Вищий адміністративний Суд України ухвалив рішення за справою К/800/49436/15, яким визнав Постанову КМУ від 29.04.2015 № 237 незаконною та нечинною з моменту прийняття.

Підставою для скасування Постанови № 237 стали чисельні порушення, допущені Кабінетом Міністрів України під час прийняття спірної постанови, про що чітко вказано в ухвалі Вищого адміністративного суду України, зокрема:

«З огляду на те, що проект регуляторного акту не був у жодний спосіб оприлюднений, за умови відсутності аналізу регуляторного впливу акту та погодження з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, а також зважаючи на порушення відповідачем принципу передбачуваності, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов законного та обґрунтованого висновку, що наведені порушення, допущені Кабінетом Міністрів України під час прийняття спірної постанови, у сукупності є достатньою підставою для визнання її незаконною, нечинною з моменту прийняття, що означає, що така постанова не породжує правових наслідків з моменту її прийняття».

Внаслідок порушень, допущених КМУ під час прийняття Постанови № 237, понад 8 млн громадянам України, які сплачують за користування газом за встановленими Кабміном нормами, у березні-квітні 2016 року проводяться донарахування за період дії цієї Постанови.

Загальна сума коштів, яка додатково стягується постачальниками газу з українців, внаслідок порушень, допущених Кабміном під час прийняття відповідної Постанови, сягає понад 1,5 млрд грн.

Очільник Уряду Арсеній Яценюк та посадовий склад Кабміну, які прийняли рішення, а також службові особи, які готували та супроводжували згадану Постанову, своїми діями підірвали авторитет держави в очах громадян України, завдали матеріальної шкоди громадянам України у кількості понад 8 млн осіб на суму понад 1,5 млрд грн.

Такі дії згаданих вище службових осіб відповідно до частини 2 статті 367 КК України можуть бути кваліфіковані як службова недбалість. Тобто, невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, що спричинило тяжкі наслідки.

Це передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

«Публічний аудит» направив відповідну заяву для проведення досудового розслідування в НАБУ та Генеральну прокуратуру України. Чекаємо на реакцію!

Тарас Галайда Тарас Галайда , Фахівець в галузі аудиту та обліку Громадської Організації "Публічний аудит"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram