ГоловнаБлогиБлог Тараса Галайди

Уряд припиняє жити не по кишені?

"Если к вам нет доверия - вы не проведете ни одной реформы" А. П. Яценюк

Арсеній Петрович Яценюк 04.12.2010 під час ефіру програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV зазначав, що в Україні на тисячу населення припадає вісім чиновників, у той час як у США вдвічі менше, а в сусідній Польщі їх кількість рівнозначна трьом.

Фото: president.gov.ua

Така кількість чиновників не покращує життя громадян України, оскільки вони не виконують свої функції, зазначав він.

Протягом фактично всієї історії незалежної України витрати державного бюджету перевищували надходження. Звичай жити не по кишені з року в рік призводив до зростання державного боргу та девальвації гривні.

За інформацією керівника Національного агентства з питань державної служби Костянтина Ващенка, «На сьогодні в Україні після останнього скорочення трохи більше 300 тисяч держслужбовців».

Враховуючи, що з початку 2011 року кількість держслужбовців не зменшилась, а лише збільшилась, логічним було б прирівняти їх кількість до рівня сусідньої Польщі або США, як колись пропонував пан Яценюк, але чомусь забув.

За підрахунками ГО “Публічний аудит”, скорочення державного апарату вдвічі – з 300 до 150 тисяч – лише на оплаті праці забезпечить економію в 5,4 млрд грн на рік. Крім того, відрахування у вигляді єдиного соціального внеску (36,3%) – це ще додатково 1,96 млрд грн на рік.

Зменшення витрат на медичне та санаторно-курортне забезпечення можновладців дозволить заощадити щонайменше 1 млрд грн.

За рахунок зазначеної економії у 8,36 млрд грн можна уникнути скорочення частини соціальних виплат та програм, знявши тим самим соціальну напругу в суспільстві. Наприклад:

- скасування проведення індексації грошових доходів населення (2,9 млрд грн);

- підвищення пенсійного віку на 5 років (0,53 млрд грн);

- замороження розміру середньої заробітної плати в Україні (0,39 млрд грн);

- скасування збільшення рівня забезпечення прожиткового мінімуму (0,78 млрд грн);

- відміна виплат стипендій (1,25 млрд грн);

- відміна безкоштовного харчування для учнів 1–4 класів (0,715 млрд грн);

Решта коштів у сумі 1,8 млрд грн може бути використана для здійснення соціальних виплат при звільненні держслужбовців.

Крім того, скорочення державного апарату призведе до вивільнення частини службових приміщень, які з метою отримання додаткових надходжень до бюджету можуть бути реалізовані. Орієнтовний економічний ефект від реалізації становить 3,2 млрд грн.

Під час того ж ефіру “Свободи слова” від 04.12.2010, Арсеній Петрович наголошував: "Если к вам нет доверия - вы не проведете ни одной реформы. Почему нет доверия? Потому что власть должна начать с себя. Перестаньте летать чартерами, покупать броневики, жить на государственных дачах и разворовывать страну. Займитесь настоящими реформами".

Його слова досі мають актуальність.

Тарас Галайда Тарас Галайда , Фахівець в галузі аудиту та обліку Громадської Організації "Публічний аудит"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram