Польська влада обмежує історичний діалог

Фото: EPA/UPG

Він не прислухався до міжнародної реакції та позиції союзників, сусідів і стратегічних партнерів. Фактично, абсурдний та антидемократичний закон ввійшов в дію. Після його публікації за погляди на історію в Польщі можуть відкривати кримінальне провадження та розпочинати переслідування.

Ми повинні усвідомити, що з моменту дії даного закону розпочинається новий, надзвичайно складний етап українсько-польських відносин. Нам потрібно напрацювати новий алгоритм стосунків, який відповідатиме реаліям.

Прикро, але польська влада згортає діалог у сфері історії та пам’яті, обмежує свободу слова та пересування. Відтепер, для патріотично налаштованих українців, які мають власний погляд на історичні події перебувати в Польщі стає небезпечно. Українська держава та громадянське суспільство повинні напрацювати механізми захисту наших громадян. І головне, ми не маємо права забувати про українців Польщі.

Невже про таке стратегічне партнерство ми домовлялись?

P.S. Знаю, що в Польщі не всі думають так як влада. Значна частина польського суспільства та громадскості виступає проти вищезгаданого абсурдного та дискримінаціного закону. Знаю, що в Польщі є надзвичайно багато друзів України. Сподіаюсь, що правда та здоровий глузд переможе.

Святослав Шеремета Святослав Шеремета , Директор меморіально-пошукового центру «Доля», голова громадської організації «Українські меморіали»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram