ГоловнаБлогиБлог Станіслава Цися

Очистимо судову систему разом!

В Україні відбувається процес кваліфікаційного оцінювання суддів. Кожен охочий громадянин має можливість до нього долучитися. Яким чином?

Фото: Макс Требухов

Спочатку розповімо, якою є процедура оцінювання. Іспит складається з двох етапів. На першому етапі судді проходять анонімне тестування, а також виконують практичне завдання. На другому Вища кваліфікаційна комісія вивчає досьє кандидата та проводить співбесіду з ним. Всього за результатами кваліфікації можна набрати максимум 1000 балів, які присвоюються за наступними критеріями:

1) компетентність – 500 балів;

2) професійна етика – 250 балів;

3) доброчесність – 250 балів.

При цьому якщо будуть наявні докази невідповідності судді вимогам професійної етики або доброчесності, тоді за цей критерій він не отримає жодного балу.

Загалом, комісія може прийняти відносно кандидата одне з двох рішень: або він підтвердив свою кваліфікацію і продовжує працювати у суді з підвищеним посадовим окладом, або не підтвердив і тоді розпочинається процедура звільнення його з посади. Якщо в одному із трьох перелічених вище критеріїв кандидат не набирає жодного балу (наприклад, отримує «нуль» за доброчесність), тоді він вважається таким, що не підтвердив свою кваліфікацію.

Графіки співбесід, результати тестування і навіть відскановані суддівські досьє публікуються на офіційному сайті ВККС.

Тепер поговоримо про те, як звичайний громадянин може долучитися до фільтрації недоброчесних суддів. Як відомо, в Україні створена Громадська рада доброчесності – консультативний орган, який досліджує професійну етику та доброчесність суддів. Рада складається з відомих громадських діячів та експертів у сфері права, які незалежні від судової системи. Якщо рада ухвалить негативний висновок про суддю, цей документ потрапляє у досьє та має бути врахований ВККС при підрахунку балів.

На офіційному сайті ГРД кандидатури суддів, які подалися на оцінювання, виставлені на публічне обговорення. Як цим скористатися? Припустімо, ви знаєте факти недобросовісної поведінки. Спочатку необхідно зареєструватися на сайті. Потім відкриваємо сторінку «судді (кандидати)», у полі пошуку вводимо його прізвище. Або можемо подивитися всіх кандидатів від певного регіону, якщо введемо у пошуку назву області.

На сторінці кандидата викладені його декларації, досьє, фото та інша стисла інформація. Тиснемо внизу кнопку «повідомити про цього суддю/кандидата» і заповнюємо відповідну форму. Є можливість прикріпити до звернення письмові документи або медіа-файли, що мають відношення до вашого звернення.

Після відправлення заяви на вашу електронну адресу має прийти автоматичний лист від ГРД. У листі буде зазначений реєстраційний номер вашої заяви. Якщо викладені вами відомості є достатньо обґрунтованими і містять підтвердження недоброчесних або неетичних дій судді, Громадська рада доброчесності ухвалить негативний висновок відносно цієї кандидатури.

Фото: Надано автором

Надалі висновок потрапить у суддівське досьє. Якщо суддя на співбесіді у ВККС не зможе довести неправдивість ваших звинувачень, тоді він отримає нуль балів за критерієм «доброчесність» або за критерієм «професійна етика» (залежно від того, про що йшла мова у вашому зверненні). Така оцінка автоматично позбавляє його будь-яких шансів підтвердити кваліфікацію, навіть якщо до цього він чудово здавав тести і на відмінно виконав практичне завдання. Замість підвищеного окладу на служителя Феміди чекатиме процедура звільнення.

Графік оцінювання суддів розписаний на кілька місяців вперед, з ним можна без проблем ознайомитись на сайті комісії. Таким чином, завдяки описаним вище інструментам кожен громадянин може особисто долучитися до даного процесу. Давайте не будемо байдужими і разом візьмемо участь в оновленні українських судів.

Станіслав Цись Станіслав Цись , Юрист, журналіст-розслідувач
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram