ГоловнаБлогиБлог Станіслава Шуха

Кінець ери північного гіганта. Росія в умовах прогресуючої демографічної кризи

Незмінною специфікою російської державної політики була концентрація значно більшої уваги на зовнішніх взаємовідносинах Росії з рештою світу. Набагато менше часу і зусиль Кремль приділяв і продовжує приділяти внутрішнім проблемам, які залишаються практично незмінними з моменту народження РФ. Однією з головних таких проблем є демографічна криза, вихід з якої вперто не бажають шукати сьогоднішні одіозні керманичі нації.

Фото: rnns.ru

Супердержава, народжена на уламках СРСР, у всьому намагається слідувати традиціям, які десятки років кувались радянською політичною школою. Проте, навряд чи Росія зможе відтворити колишню міць Союзу. І справа тут не тільки в краху геополітичних проектів Кремля, на які в Москві покладали величезні надії. Одною з головних причин є банальне вимирання – народжуваність, особливо, в європейській частині Російської Федерації, давно «зайшла в мінуси», а чисельність населення поповнюється, в основному, за рахунок Кавказького федерального округу та міграційних потоків з країн пострадянського простору. Тенденція не нова. В новітній історії РФ важко знайти період, в якому темпи природного приросту хоча б частково нагадували радянський еталон. Тільки в період 2005-2013 років в країни фіксувались незначні позитивні зрушення в даному напрямі, але вже більше року в країні спостерігається нова хвиля прогресуючої демографічної кризи.

Мовою цифр

Динаміка природного приросту, згідно даних Росстату за період січня-квітня 2014-го року, у порівнянні з таким же періодом 2015-го, відзначилась стійкими негативними тенденціями. Саме цей період може слугувати яскравою ілюстрацією наслідків реалізації «правильного» курсу, обраного кремлівськими керманичами. Виходячи з офіційної інформації відомства, даний період не відзначився позитивною динамікою в жодному з восьми федеральних округів: в п’яти негативна динаміка збереглась і пішла на зростання, в трьох відмічена позитивна динаміка, яка, водночас, пішла на зменшення. В порівнянні з минулим роком – зросла кількість померлих (з 647824 в 2014-у році до 671975 в 2015-у) та зменшилась кількість народжених (з 619555 до 611830 за той же період). Таким чином рівень природного скорочення населення зріс з -28269 до -60145. Чисельність населення поповнювалась в основному за рахунок міграційних потоків з країн пострадянського простору.

Тільки в трьох з 83-х суб’єктів Російської Федерації було зафіксовано зростаючу позитивну динаміку природного приросту. Ненецький автономний округ (+98), Чукотський автономний округ (+57) та місто Санкт-Петербург (+252) склали трійку лідерів з росту народжуваності, зберігши темпи зростання. Водночас, в решті регіонів ці темпи пішли на спад.

Чечня – круто!

Щодо федеральних округів, то тут головним «спонсором» природного приросту став Кавказький ФО, який хоч і не дотягнув до минулорічного результату (+25851), але все ж поповнив чисельність населення федерації на 23552 жителів. До прикладу, позитивний приріст в одному Дагестані (+11536) за січень-квітень цього року перевищив відповідний показник у решті всіх разом узятих федеральних округів Російської Федерації. Не відставали від лідера і найближчі сусіди. Пам’ятаєте відео, головним героєм якого є сумнозвісний кадирівець, який в тамбурі поїзда змушує молодого росіянина, проговорити фразу «Чечня - круто!», періодично «обдаровуючи» його щедрими ляпасами. Так от, якщо кадирівець «Дикий» мав на увазі демографію, то з ним важко не погодитись. Мініатюрна в масштабах Росії, Чеченська Республіка стала третім по обсягах природного приросту суб’єктом федерації (+7959), трохи поступившись Тюменській області (+9084), яка, для порівняння, є в три рази більшою за чисельністю та в 97 раз площею! Єдиним суб’єктом федерації, який вже традиційно демонстрував негативну тенденцію в окрузі виявився Ставропольський край (- 351).

Безлюдна колиска «русского мира»

Щодо негативних тенденцій, то тут безсумнівним лідером став Центральний федеральний округ, в якому за вказаний період рівень природного скорочення населення дійшов до 42997, що більше за аналогічний період 2014-го року (-40057). Природне скорочення зафіксоване в 17 з 18 регіонів округу. Єдиним суб’єктом округу, в якому відмічений приріст населення стало місто федерального значення Москва (+1637). Проте, навіть столиця РФ з населенням в 11,6 мільйона, погіршила свій минулорічний показник (+3147). Таким чином, колиска всього «русского мира» виявилась скоріше не колискою, а могилою. Схожа тенденція і в інших традиційно російських федеральних округах, де смертність давно перевищує народжуваність. Нижньогородська область (-5200), Ростовська область (-5167), Воронезька область (-4781) – список активно «вимираючих» регіонів і тих, які дещо уповільнили темпи вимирання займає майже всю карту РФ. Пояснити таке вимирання десь на периферії ще можливо - країна гігантська і за всім не вслідкуєш. Інша справа, коли скорочення населення відбувається «під носом» в керівництва і його наслідки можна побачити, навіть не виходячи з Кремля.

Після цього не варто дивуватись бурятам-танкістам на території українського Донбасу, адже в Бурятії темпи приросту (+1551) хоч і сповільнились у порівнянні з минулорічним періодом (+1728), але все ж значно кращі, ніж у такій рідній Володимиру Путіну Ленінградській області (-3881).

Скрепи дають збій

Такі тенденції виглядають особливо дивними на фоні імперських настроїв, які стали головною доктриною в політиці російської влади. Незрозуміло чому Путін та його найближче оточення, яке так прагне відновити колишню міць СРСР, навіть не намагається якось вплинути на ситуацію. Навпаки багато його дій свідчать про абсолютне небажання щось змінювати. Так, ціни на алкоголь – один з головних ворогів здоров’я нації, в 2015 році подешевшали на 15% і це при тому, що рівень інфляції в країні не зайшов «у мінуси», а продовжував зростати. Для чого народу, який знаходиться в такій складній демографічній ситуації, давати зайвий шанс себе вбити?

Ще одним бичем російської демографії є аборти. Невідомо чому, але останнім часом Росстат перестав публікувати дані по даній категорії – на офіційному сайті остання публікація стосується 2013-го року. За цей рік було вагітність в Російській Федерації була перервана у 1012399 випадках.

Єдиним поясненням може бути бажання Кремля керувати масами зомбованих співвітчизників. П’яному легше втовкмачити у голову будь-яку «киселівську» байку і він охоче в неї повірить. А далі все по напрацьованій схемі: у всіх бідах РФ винні США, геї та українські війська на Донбасі. Що від цього виграє Путін?

В короткостроковій перспективі - багато. Адже такий напівтверезий натовп готовий за першим покликом батька нації йти «вперед! на міни!» в будь-якому напрямі.

В довгостроковій перспективі – нічого. Більше того, демографічна бомба уповільненої дії, яка сьогодні закладається в РФ може вже за кількадесят років докорінно змінити Росію, змінити настільки, що від її колишньої хрестоматійної основи не залишиться нічого. Сьогодні важко побачити якісь кроки, направлені на вихід з подібної ситуації, а це означає, що в Кремлі змирились з сьогоднішнім вимиранням росіян і тими демографічними метаморфозами, які чекають на РФ в найближчій перспективі.

Українські реалії

Щодо України, то з початком українсько-російської війни тут відчувається не менш жорстка демографічна криза. Цілком природно, що держава, 7 % території якої окуповано російськими військами та їх маріонетковими прислужниками, тратить величезні ресурси в т.ч. людські на протистояння зовнішній агресії. Сьогодні стан української демографії напряму залежить від розвитку ситуації на Сході країни, як тільки ситуація стабілізується, демографічні показники зможуть значно покращитись.

Щодо окупованого Криму, то перебуваючи під опікою РФ регіон не те що не покращив, а навпаки значно знизив свої демографічні показники. Рівень природного скорочення населення в АРК зріс з -2722 в січні-квітні 2014-ого року до -3004 за той же період 2015-го, а в Севастополі з -417 до -473. Очікуваного дива не сталося. Навпаки, справдились найгірші прогнози – кремлівським керманичам потрібний Крим, але аж ніяк не кримчани.

Подальші перспективи

Російська Федерація – унікальний випадок в історії людства. Держава, яка забезпечена майже всіма існуючими на цій планеті благами і ресурсами, не може забезпечити умови для гідного життя своїх же громадян. Держава, яка має всі шанси стати одним з передових світових локомотивів, вперто деградує до рівня середньовічного монгольського воза. Якою б потужною не була держава, скільки б мільярдів не приносила їй енергетична залежність світу, скількома б смертоносними боєголовками не була нашпигована прилегла до кордонів сусідніх кордонів земля, головним її капіталом був, є і буде народ. Якщо цей капітал закінчується, то жодна «нафтово-газова голка», жоден балістичний «Тополь» не врятує таку країну від деградації.

Станіслав Шух Станіслав Шух , Журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram