ГоловнаБлогиБлог Станіслава Куценка

До уваги батьків

Народження дитини – чи не найщасливіша мить у кожній родині. В такі моменти, аби насолодитися повним щастям, хочеться поставити життя на паузу. Тому, щоб не забирати у батьків дорогоцінний час, отримати свідоцтво можна просто у пологовому будинку.

Фото: КиевВласть

Киянка Олеся пригадує, що коли у 2009 році вона народила первістка, клопоти з документами займали левову частину першого місяця життя дитини. Сьогодні жінка була приємно здивована швидкістю оформлення документів.

Наразі реєстрація дитини та видача свідоцтва про народження за наявності медичного свідоцтва за зверненням батьків здійснюється органами ДРАЦСу або просто в пологовому будинку.

Зауважу, що державна реєстрація народження проводиться безкоштовно.

Свідоцтво повинно бути оформлене протягом місяця з моменту народження дитини.

Необхідні документи:

• паспорти батьків та свідоцтво про шлюб, якщо батьки дитини перебувають у зареєстрованому шлюбі та мають спільне прізвище;

• паспорти батьків, свідоцтво про шлюб та спільна заява щодо присвоєння дитині прізвища, що складається на місці – коли батьки в шлюбі, але на різних прізвищах;

• паспорти батьків та спільна заява про визнання батьківства, що складається на місці – у разі, коли батьки не в шлюбі, але бажають вказати відомості про батька. Присутність обох батьків як при поданні заяви, так і при отриманні свідоцтва про народження обов’язкова;

• паспорт та заява матері, якщо та не перебуває у шлюбі та немає особи, яка визнає своє батьківство.

Після проведення державної реєстрації народження видається свідоцтво про народження.

Які бонуси отримують батьки?

Кожному новонародженому від держави – «пакунок малюка». З 1 вересня 2018 року кожна мама отримає в пологовому будинку для своєї дитини пакунок із найнеобхіднішими для малюка речами (одяг, підгузки, ковдри, пелюшки тощо).

На допомогу працюючим батькам держава пропонує «муніципальну няню». З 1 січня 2019 року держава відшкодовуватиме батькам послуги няні, яка доглядає за дитиною до 3-х років, через надання податкової знижки. Розмір відшкодування – один прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років, встановлений станом на 1 січня відповідного року (станом на 01.01.2018 це 1492 грн) – за кожний місяць роботи няні.

Бонуси отримують не тільки батьки, але й дружні до молодих сімей громади. Відтак громади, міста, що матимуть статус ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді», зможуть розраховувати на додаткові надходження до своїх бюджетів, які можна спрямувати на розвиток дитячої інфраструктури, створення комфортних умов для розвитку та навчання дітей. З 2019 року такі громади отримають до своїх бюджетів додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб у розмірі 1% (це 150-700 тис. грн на рік у розрахунку на 10 тис. населення; великі громади, населення яких складає 1 млн осіб, отримають додатково до бюджетів від 15 до 70 млн грн).

Пам'ятайте, Ваша дитина - це Ваша відповідальність!

Захистити Ваші права допоможе Мін'юст!

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram