Вони захищають нас вдень та вночі… Але хто захистить їх?

Оскільки в Україні 14 жовтня на Покрову відзначають День захисника, котрий щодня впродовж війни на Донбасі стереже наш мир, варто звернутись до кожного з них і нагадати про їхні щоденні права.

етерани бойових дій – це не абстрактні особистості, про яких ми чуємо по телевізору, це ті люди, котрі щодня їздять із нами в транспорті, скуповуються в магазині, водять дітей до садка чи школи, прогулюються в парку… Вони такі ж звичайні люди, як і ми. Проте все ж таки відрізняються тим, що ціною власного життя та здоров’я безстрашно йшли на ризик заради того, щоб в усіх нас було майбутнє.

Звісно, будуть дискусії щодо засудженості пільг, а також щодо того, чи не просто для виплат вони йдуть до армії.

Та в усіх цих досить сумнівних аргументах є одне «але». Насправді в усі часи військові користувались пільгами, навіть тоді, коли суверенітет нашої держави не був порушений, тобто у мирний час. Зараз же під час Операції об’єднаних сил та відвертої війни з Росією ці люди – справжні військові, справжні герої, котрі у нестабільний час захищають нашу землю від «сторонніх рук». Тому про засудженість пільг та певних преференцій годі й говорити.

За даними Державної служби України з питань ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, з початку АТО (наразі Операції об’єднаних сил) статус учасника бойових дій отримали понад близько 400 тисяч військовослужбовців Збройних сил України.

З того часу в законодавстві України відбулися істотні зміни, спрямовані на посилення соціального та правового захисту цієї категорії осіб.

Хто такі учасники АТО, учасники бойових дій та ветерани війни?

Поняття «ветеран війни» є найбільш широким. Воно включає в себе такі поняття, як «учасник бойових дій» та «інвалід війни».

Учасники АТО є учасниками бойових дій, а отже мають статус ветеранів війни.

Які основні документи підтверджують статус учасника бойових дій?

Посвідчення учасника бойових дій, військовий квиток і довідка про період АТО – це основні документи, що підтверджують статус учасника бойових дій, права на пільги, встановлені законодавством України.

На які пільги претендують учасники бойових дій?

Перш за все наголошую, що учасники Антитерористичної операції не втратять ні свого статусу, ні пільг у зв’язку з завершенням АТО та початком Операції об'єднаних сил.

Ветерани ООС, які хочуть отримати державні пільги, повинні звернутися до Управління праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації за місцем прописки (в паспорті). Крім того, з собою потрібно мати наступний пакет документів:

• заяву, в якій вказано бажання отримати пільги;

• паспорт громадянина України та його копія;

• посвідчення учасника бойових дій та його копія;

• документ із паспортного столу, в якому зазначено кількість членів сім'ї;

• ІПН та його копія;

• документ з інформацією про житлові умови, а також платіжні документи з сумами виплат за комунальні послуги.

ВИПЛАТИ УЧАСНИКАМ ООС У 2018 РОЦІ

Якщо учасник бойових дій до початку проходження служби отримував пенсію як пенсіонер із числа військовослужбовців, то виплата такої пенсії на час служби не припиняється. Після звільнення зі служби виплата пенсій учаснику бойових дій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день його демобілізації.

За учасниками бойових дій, які проходять службу, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності, де вони працювали до початку проходження служби, але не більше одного року.

За виконання особливо важливих завдань під час проходження служби виплачується надбавка у розмірі 100% від посадового окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років.

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», інвалідам війни та учасникам АТО також щорічно виплачується разова грошова допомога до 5 травня.

Чи мають право учасники АТО на отримання земельної ділянки?

Виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції здійснюється на підставі статті 118 Земельного кодексу України.

Відтак, залежно від цільового призначення учасник АТО може безкоштовно отримати земельну ділянку з земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 га;

- для ведення садівництва – не більше 0,12 га;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в містах – не більше 0,1 га;

- для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,1 га.

Пільги на навчання:

Професійне зростання та особистісний ріст задля повернення у соціальне життя – це пріоритет державної політики у сфері соціального захисту учасників бойових дій.

Тому держава надає учасникам бойових дій та їхнім дітям державну підтримку для отримання професійно-технічної та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. У тому числі підтримка надається дітям військовослужбовців, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчання, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Така підтримка може надаватися у формі:

• безкоштовного забезпечення підручниками, доступом в Інтернет, до систем баз даних у навчальних закладах, проживання в гуртожитках;

• виплати соціальної стипендії;

• повної або часткової оплати навчання за рахунок бюджетних коштів чи шляхом надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти та ін.

Право на першочергове зарахування дітей в дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади встановлено для дітей військовослужбовців в Законі України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Такі трагічні історії, коли під час виконання своїх обов’язків, військовослужбовець гине – це не особисте горе родини, це – загальна українська трагедія.

Тож сім’ї учасників АТО визнаються особами, на яких також поширюється дія норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Вони набувають даного статусу у випадках, якщо учасник АТО, сім’єю якого вони є, загинув (пропав безвісти) або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих за безпосередньої участі в АТО, перебуваючи в районах і в період її проведення.

Такі особи користуються пільгами щодо забезпечення земельними ділянками, пільговими кредитами та при зарахуванні їх на навчання, що ми розглядали вище. Крім цього, вони також мають право у сфері медичного обслуговування:

• на безкоштовне отримання лікарських засобів, зубопротезування, санаторне лікування, щорічне медичне обстеження і диспансеризацію;

у сфері ЖКГ:

• 50% знижки на квартплату в межах норм: 21 кв. м загальної площі житла на кожного, хто постійно в ньому проживає, і плюс 10,5 кв. м на сім’ю;

• 50% знижки на оплату за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та ін.) та скрапленим балонним газом для побутових потреб;

• 50% знижки вартості палива, в тому числі рідкого в межах норм, встановлених для продажу населенню – для осіб, які не мають центрального опалення;

• позачерговий безоплатний капітальний і першочерговий поточний ремонт житла;

• першочергове обслуговування підприємствами побуту, громадського харчування, ЖКГ, міжміського транспорту та ін.

Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103, і Ви отримаєте не тільки правову консультацію, але й безкоштовного адвоката від держави.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram