Батьківські збори та збори з батьків – різні речі

Літо добігає кінця, а значить не за горами перший шкільний дзвінок та безліч клопотів, пов’язаних із підготовкою до нового навчального року.

Фото: Depositphotos/photo-deti

У батьків залишилось усього 2 тижні, щоб зібрати свою дитину до школи. У магазинах канцтоварів справжній ажіотаж. Торгові гіганти навперебій влаштовують шкільні ярмарки, акції та розпродажі. Гаряча пора й у продавців шкільної форми та портфелів.

Батьків чекає багато витрат. Зрозуміло, все, що стосується зошитів, ручок та олівців, портфеля та шкільної форми, лягає на плечі батьків. І я не виключення, оскільки мій син Назар уже в цьому році йде до першого класу.

Та що говорити про додаткові платежі, котрі пропонують добровільно сплатити у школі?

На штори, нові парти, додаткові заняття. І скільки б не боролись із поборами у школах – додаткові кошти далі вимагають і несуть. Часто це стає причиною скарг: якщо не в Управління освіти, то хоча б у соцмережах.

Пам’ятайте! Здавати гроші на розвиток школи, як і мити підлогу у класі, учень може виключно на добровільних засадах. Змушувати до таких дій педагоги не мають права.

Фінансування навчальних закладів здійснюється за рахунок бюджетних коштів, відтак, якщо у школі бракує грошей на фарбу чи прибиральницю, це не має турбувати ні учня, ні його батьків. Напередодні навчального року хотілося б звернути увагу на особливості організації роботи між школярем, його батьками та вчителем.

Щороку навчальний заклад формує бюджетний запит, відправляє в управління освіти і, відповідно до їхніх потреб, надаються кошти.

Як проконтролювати використання коштів?

Наразі всі українські школи повинні публікувати свою фінансову звітність або на власних інтернет-ресурсах, або на ресурсах місцевих відділів і департаментів освіти. Всі документи повинні знаходитися у відкритому доступі. Тому у всіх батьків є можливість проаналізувати їх і прийняти рішення про добровільну здачу грошей на ремонт або на будь-які інші шкільні потреби. Якщо з якоїсь причини документи опубліковані не були або ви їх не знайшли, то можна звернутися спочатку до адміністрації школи, а далі (якщо на рівні школи отримати документи не вдалося) – в Управління освіти.

У частині другій статті 78 Закону України «Про освіту» встановлено, що фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Цими іншими джерелами фінансування можуть бути спонсорські кошти батьків, які роблять це з доброї волі. Скажімо, якщо побачив оголошення у школі чи на сайті навчального закладу про те, що потрібні кошти на певні потреби, і вирішив перерахувати пожертву. Система, коли батьки приходять на збори і їм виставляють рахунок від 100 до 1000 грн, діяти не може.

Ще раз заважте, батьки здають гроші на потреби школи виключно добровільно!

Якщо ж школа все-таки звертається до батьків за фінансовою допомогою, то спочатку батьки мають дізнатися, скільки бюджетних коштів на школу виділено, куди вони пішли, і на що конкретно ще не вистачає.

Відповідно до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» сфера освіти може належати до сфери благодійної діяльності. Стаття 6 даного Закону визначає, що благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності.

Договір про благодійну пожертву грошових цінностей не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

Якщо вимагають сплачувати добровільні внески, підключаючи шантаж...

Якщо у школі під примусом вимагають так звані добровільні внески, батькам слід об’єднатися, звернутися до місцевої влади, а якщо і це не подіє – до прокуратури міста з відповідною заявою, де слід вказати усі обставини справи.

Звинувачувати у шкільній корупції одну сторону як мінімум несправедливо: якщо збирання грошей на «ремонт і штори» – зазвичай ініціатива адміністрації школи, то подарунки і конверти «з вдячністю» вчителям на всі свята у році – звичка та ініціатива самих батьків.

Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!». Тут Вам не тільки нададуть інформацію щодо захисту порушених прав, але й допоможуть в отриманні послуг безкоштовного адвоката в суді.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram