ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Право на самозахист: чи дозволять українцям мати зброю?

Майже 76% українців не довіряють правоохоронним органам. Така тенденція вимальовувалася не одне десятиліття. Але точкою неповернення стали минулорічні події на Майдані. Ті, хто мали б нас захищати стали тими, кого ми почали боятися. І коли тебе не може захистити держава, приходить час взяти відповідальність на себе. Тому зараз активізувались розмови про необхідність вільного обігу зброї для самозахисту. І поки хтось дискутує, я вже зареєстрував у Верховній Раді відповідний законопроект.

Фото: Макс Левин

Власне життя, життя рідних, благополуччя – те, за що тримаються і чим дорожать більшість людей у світі, в тому числі і в нашій країні. Зараз в Україні так склалися обставини, що наші співвітчизники помирають на війні. А складна соціально-економічна ситуація призвела до того, що значно зріс рівень злочинності. Люди, що не мають роботи, змушені йти наперекір закону. Зокрема, ми вже бачимо сплеск майнової злочинності. Кількість грабежів зросла на 30%. За рік більше, ніж на 10 тисяч збільшилася кількість особливо тяжких злочинів, в тому числі і вбивств! Таке враження, що повертаються 90-і. А вбивство людини заради привласнення її майна чи через бізнесові конфлікти, знов стає нормою.

Ця ситуація зміниться, коли економіка почне підійматися з колін, відбудеться реформа в правоохоронних органах, їхня робота стане нарешті ефективною. А поки, думаю, кожен має право на самозахист – свого життя, життя своїх близьких і рідних, свого майна від посягань. Бо як говориться, краще спиться тому, хто добре озброєний.

У своєму законопроекті я запропонував, щоб кожен, кому суд не заборонив мати зброю, зміг її отримати. Бо вільне володіння зброєю є одним з базових прав людини, якого вона може бути позбавлена лише за рішенням суду. У другій поправці до Конституції США сказано: «через те, що для безпеки вільної держави потрібна добре організована поліція, право народу мати і носити зброю не повинне обмежуватися». А в Україні з «перевертнями у погонах», таке право і поготів не має бути урізано. Як фізичні, так і юридичні особи мають отримати право на володіння зброєю.

Не буду довго говорити про те, щоб аби володіти зброєю потрібно пройти серйозну перевірку. Тому, кому аби вона не дістанеться. Тому ми маємо зрозуміти, що зброя – це захист, а не можлива агресія. Зараз в Україні знаходиться до 2 мільйонів одиниць вогнепальної зброї. А досвід інших країн, зокрема Італії, Чехії, Швейцарії, Ізраїлю, США, Грузії та Молдови свідчить про те, що право на володіння вогнепальною зброєю зменшує рівень злочинності, а не збільшує його.

Україна обов’язково досягне такого рівня демократії, коли кожен громадянин зможе мати зброю для самозахисту. І я сподіваюсь, що це станеться якнайшвидше. 

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram