ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Російська ядерна рулетка

Шантаж. Саме такий вектор політики останнім часом обирає Росія. Так, нещодавно голова російського МЗС Сергій Лавров заявив, що відмова у фінансуванні ДНР і ЛНР загрожує офіційному Києву війною. Тобто по суті Україну поставили перед фактом – або ви даєте гроші, або ми вам гарантуємо війну. Поки на ці умови ніхто не пристав. Бо всі ж знають, що йти на повідку у терористів не можна. І така ситуація наштовхує на думку, а чи не виставить Росія ультиматум нашим західним партнерам – або скасовуйте санкції, або ми вас перетворимо у ядерний попіл. У гру вступає російська ядерна рулетка.

Фото: EPA/UPG

За своє існування людство пережило майже 15 тисяч війн. І дві наймасштабніші та найжорсткіші відбулися в минулому столітті. З моменту закінчення останньої не минуло і 70 років, а людство стоїть на порозі третьої світової війни. У цей раз ядерної.

Поки Європа і США живуть у мирі, в Україні точаться військові дії. І потрібно розуміти, що наші західні партнери зараз борються не лише за врегулювання ситуації в нашій державі, але й за мир у своїх. Бо всі розуміють, що в голові у Путіна в будь-який момент може народитися агресорський план. Думаю, що не просто так канцлер Німеччини Ангела Меркель розповіла, що якщо зараз не натиснути на Путіна, український сценарій може повторитися в Грузії, Молдові та балтійських країнах. А їй, як уродженці НДР, добре відомо, що означає жити в країні, яка знаходиться під російським впливом.

Якщо повертатися до ядерного питання, то воно може стати козирем у руках Путіна. Саме можливість ядерної атаки він може використати, як аргумент у дебатах щодо скасування санкцій. По суті, він може поставити питання ребром – або скасування санкцій, або ядерна третя світова війна. Такий собі мавпа з гранатою. Ніхто не зможе гарантувати, що він не піде у ва-банк.

Під ударом можуть опинитися відразу дві країни, які входять до ядерного клубу та активно захищають інтереси України – США (близько 8 тисяч ядерних боєголовок) та Велика Британія (понад 200). Франція, яка володіє приблизно 300 боєголовками, ніби то виступає за припинення агресії на території України, але у той же час ситуація з «Містралями» залишається невизначеною. Ще двоє ядерних країн – КНР (понад 200 боєголовок) та Індія (до 100) дотримуються позиції невтручання у внутрішні справи інших країн, проте поза очі підтримують Росію. Щодо самої РФ, то вона має в своєму арсеналі приблизно 10 тисяч боєголовок, тобто є беззаперечним ядерним лідером.

Що в цій ситуації робити нам, тій країні, яка добровільно позбавилася від свого ядерного статусу. Думаю, що треба діяти на випередження і не дати Путіну зарядити барабан свого ядерного револьвера. Україна має якнайшвидше попасти у політичні і військові блоки, які тільки може запропонувати світ. На сторожі нашої країни має стояти не лише слово. Тож чи зіграє світ у російську ядерну рулетку залежить і від нас.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram