ГоловнаБлогиБлог Сергія Бондара

Псевдодобровольці на варті відкатів та корупції

Дискредитація добровольчих батальйонів відбувається аж ніяк не на східних фронтах, а прямісінько у столиці. Прикриваючись АТО та, начебто, службовою необхідністю озброєні люди все частіше стають фігурантами різноманітних конфліктних ситуацій, і, переважно, зовсім не на стороні справедливості.

Фото: Макс Требухов

Знайомтесь, на фото Юра Мамонов. "Доброволець" в умовно-добровольчому батальйоні "Київ-1".

Про походження цих "добровольців" та їх покровителів написано досить багато. "Київ-1" називають новітнім "Беркутом", але з ще більш розв’язаними руками, аніж "Беркут" попередній. Такий собі кишеньковий підрозділ по боротьбі з громадським активізмом.

Принаймні самі громадські активісти приписують цьому підрозділу, як і власне "Беркуту", таку роль.

Проте справжнім покликанням подібних структур є захист не лише владних інтересів, а, найчастіше, інтересів фінансових. Фізичне лобіювання та подальше відстоювання непрозорих фінансових схем і нелегального бізнесу замовників.

З Юрою ми перетнулись у приміщенні Державної служби геології та надр України. Там саме відбувався тендер з продажу прав на розробку природних родовищ. Власне, ця структура регулярно проводить подібні торги, а "Київ-1" віддано здійснює силову підтримку цієї процедури.

Необхідність такого прикриття закладена у самій схемі проведення торгів. Права на розробку родовищ продають за ціною, що зазвичай не перевищує прибутку від декількох днів функціонування самого родовища.

Традиції зухвалих корупційних відкатів, що були закладені попереднім "всенароднообраним" справно працюють на команду нинішнього.

На щастя, специфіка суто тилової та брудної діяльності формування під назвою "Київ-1" по душі далеко не всім. У приватних розмовах новітні беркутівці навіть жаліються на обширність задач, котрі перед ними ставлять замовники, та неможливість виконувати їх у повному обсязі. Це і не дивно. "Київ-1" єдиний з добровольчих підрозділів, добровольців до котрого бракує.

Не жаліються вони хіба що на сучасне першокласне спорядження. Батальйон, котрий не виконує і ніколи не виконував фронтових задач(окрім охорони та супроводу по прифронтовим територіям високопосадовців) оснащений чудовими тактичними засобами захисту. Кевларові шоломи, про котрі армійські підрозділи лише мріють є у кожного бійця "Київ-1".

Але не "Києвом-1" єдиним. Цього разу незаконну оборудку Держгеонадр прикривали також добровольці батальйону "Січ". Цей підрозділ здебільшого складається з партійців та прихильників ВО "Свобода". Підрозділ, що дійсно виконує бойові задачі на Донбасі став заручником махінацій свого партійного керівництва. Нажаль.

Прикро, що після Революції, по роках боротьби проти злочинної влади та ментівського свавілля, серед сучасних свавільників доводиться бачити обличчя колишніх завзятих борців.

Сергій Бондар Сергій Бондар , Активіст націоналістичної формації С14, волонтер
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram