ГоловнаБлогиБлог Олександра Лємєнова

Чи відремонтують «Бортничі»?

Дискусії навколо проблем реконструкції Бортницької станції аерації точаться вже не перший рік. Даний інфраструктурний об’єкт відіграє роль очисної станції не тільки для населення Києва, але й для ряду міст-сателітів. Тому з наслідками потенційного прориву дамб чи інших поломок доведеться боротися всьому регіону. Наразі стан застарілого обладнання із року в рік стабільно погіршується.

Фото: helpkiev.org

Згадаємо, як майже півтора роки тому сталася непередбачувана ситуація з відповідним проривом. Тоді аварію до самого ранку ліквідовували рятувальними Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також військовослужбовці, разом з трьомастами солдатами президентського полку.

Але нещодавно як сонце вийшло з-за хмар. Японці ніби погодилися виділити 1.1 млрд доларів на реконструкцію Бортницької станції аерації. Колишній віце-прем’єр Віталій Ярема зустрічався з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Саката й піднімав питання залучення японського досвіду задля енергетичної незалежності України.

"Зокрема, обговорювався проект комплексної реконструкції очисних споруд Бортницької станції аерації, на фінансування якого уряд Японії виділив 1,1 мільярд доларів на вигідних для України умовах", - йшлося у повідомленні Кабміну.

Безперечно, суму планували витратити на проект величезну. Але черговий місяць проект неможливо знайти у відкритому доступі. Ні на сайтах органів влади, ні навіть на сайті «Київводоканалу», де він апріорі має бути розміщеним.

На офіційні запити влада продовжує грати в улюблений «чиновницький футбол», відправляючи до іншого розпорядника інформації. Кабмін до КМДА, КМДА до відповідного структурного підрозділу, що надає відповідь-відписку – короткий опис на одну сторінку. Просто і в той же час геніально, хоча й протизаконно.

Ще рік тому профільні експерти-екологи зазначали, що не ознайомлені з відповідним проектом реконструкції. Таємниця за сімома печатками, тільки одне незрозуміло – з чим пов’язаний режим максимальної конфіденційності?

В цьому випадку існує два варіанти – підлеглі Яценюка продовжують справу команди Азарова чи новопризначенці вибудували вже свою схему, що необхідна для чергового збагачення за рахунок громадян.

Кажете, час жити по-новому? Можливо, але чиновникам й надалі подобається приховувати інформацію для можливості безперешкодно красти, як було раніше.

Олександр Лємєнов Олександр Лємєнов , Юрист Центру політичних студій та аналітики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram