ГоловнаБлогиБлог Олександра Ганущина

Чи можливо розірвати «кругову поруку» в органах міліції?

Рік майже минув опісля побиття «Беркутом» студентів у Києві, з чого власне і стартувала Революція Гідності. Все частіше сьогодні лунають запитання – чому досі не покарані звірі у міліцейських погонах.

Фото: galinfo.com.ua

Автор не має сумнівів, що якби Майдан у лютому не переміг кримінальна стаття на нього і інших активістів давно б уже знайшлася і була застосована у дію. Здавалося б усі перші чини відомств – Ярема/Махніцький, Аваков, Наливайченко неодноразово заявляли про те, що винні у побитті, масових вбивствах будуть покарані, проте віз і далі там.

Не винятком, хоч і по своєму оригінальною, стала історія з підпалом бази Львівського «Беркуту». 20 лютого 2014 року один з його керівників особисто зайшов на склад зброї одіозного спецпідрозділу, розлив всередині каністру бензину і підпалив його. Стався вибух, який забрав життя двом міліціонерам на котрих впала стіна. Сам підпалювач отримав опіки. Виявилося, що це тільки в американських фільмах роблять бензинову доріжку і підпалюють її – у закритих приміщеннях випари роблять свою чорну справу. Здавалося б все зрозуміло – майнова шкода у великих розмірах і загибель двох людей при перевищенні влади та службових. Проте, міліцейський маховик кругової поруки упевнено став крутитися в свою сторону. Експертиза, зроблена міліцейським криміналістичним центром, вказала на те, що невідома суміш і невідомо від чого вибух. Понад тридцять міліціонерів дали свідчення, що мовляв нічого не знаємо, як і сам підпалювач. Ніхто нічого не палив, не проносив, і взагалі, це може ті хто блокували базу понад місяць її підпалили. Генеральний задум цього дійства – повісити все на громадських активістів, що тримали в облозі цей спецпідрозділ втілювали у життя навіть опісля перемоги Майдану.

Проте у справі з’явився головний свідок, котрий дав реальні покази. Один з міліціонерів прямо вказав на підпалювача, майора Сергія Голуба. Описав все з точністю, як давали вказівку покинути базу, як крали зброю, кудою тікали і теде. Зусиллями львівських громадських активістів справу поставили на найвищий контроль у прокуратурі. Було замовлено нову експертизу. Але кругова порука робила своє. Головного свідка, звісно, розсекретили. Це в Америці працює програма захисту, а не у нас. Громадські активісти наполягли на відстороненні усього керівного складу колишнього «Беркуту» на час розслідування. Було дано усі запевнення при десятках свідків Здавалося б, справа має усі шанси на успіх – адже загинули бойові побратими тих, кого викликали на свідчення.

Увесь керівний склад управління міліції у Львівській області знав про те, що саме майор Голуб вчиняв підпал бази. Як і володіли інформацію про те, що у кримінальному провадженні експертиза одразу стане підставою для офіційного винесення підозри винному у вбивстві двох міліціонерів. Проте 16 жовтня 2014 року, за 10 днів до отримання результатів експертизи, майору Голубу підписують….. відпустку. І він користається нею – останній запис його перебування один з аеропортів Москви. Скоріш за все, нове місце праці його буде в лавах беркутівців-зрадників у Москві чи приміром, окупованого Криму, де сьогодні трудиться один з його начальників, екс-перший зам начальника УМВС у Львівській області, а нині заступник міністра Криму непан Неклюдов.

Начальник Львівської міліції дав коментар, що я, мовляв, не знав, а чому я мав не давати Голубу відпустку і все таке… І це говорить людина, котра провела не одну годину з громадськими активістами в розмовах на тему покарання винних у підпалі «Беркуту»…

Зрозуміло, що майора попередили і відпустили. Як і відпустили Садовника, проти якого здавалося б були неспростовні докази.

Не знаю, чи читає пан Аваков і його оточення блоги. Цікаво, чи далі залишаться на посадах відповідальні за внутрішню безпеку в лавах львівської міліції як і сам його начальник.

Чи готові працівники прокуратури довести принциповість у рамках вказаного провадження і притягнути всіх за неправдиві свідчення - чергових котрі стерегли базу і сам склад і впустили майора з каністрою, відповідального за протипожежну безпеку який у це фатальний вечір був на базі і крізь пальці спостерігав за вправляння з бензином ?

Кілька співробітників Львівської міліції за останній місяць були упіймані на хабарях. Вже після того як їх було затримано, задокументовано, дивним чином з’явилися накази про те, що їх «заднім числом» відправили в зону АТО.

Ось і складається враження, що коло кругової поруки в лавах міліції, здається, неможливо розірвати. То ж чи буде дивним Майдан 3.0 коли немає жодного покараного «звіра у погонах»? Який сьогодні як ніколи на руку Путіну і його зграї…

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram