ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Ми переможемо!

Читаю стрічку емоційних коментарів щодо військового параду в Києві та брутального проведення полонених в Донецьку.

Фото: Александр Ратушняк

Ще раз висловлюю впевненість, що військовий парад в Києві був потрібен попри всю тяжкість ситуації на Донбасі. Не проводити святкування Дня Незалежності було би значно гірше. Проводити лише, як день скорботи по загиблих – це самих себе заганяти в депресію, це прямий шлях до поразки. Найгірше – це зануритись в почуття моральної болі та страждань. Нам потрібен позитивний стимул – в нас є армія, в нас є військова техніка, в нас є впевненість українського народу в необхідності захищати незалежність української держави.

Стосовно проведення полонених в Донецьку.

Це лише відображає моральну гидотність представників руського миру. Хоча слід знати справжню історію Російської імперії. Тоді не буде такої емоційної реакції. Підступність, підлість, порушення всіх морально-етичних норм – це те, що завжди супроводжувало існування Російської імперії. Недарма Маркс колись називав Російську імперію «тюрмою народів». Нічого з тих часів не змінилось.

Але незважаючи на всю ницість того, що в цю неділю відбулось в Донецьку, ми не маємо давати волю власним емоціям, випромінювати ненависть проти всіх жителів Донбасу.

На Донбасі в цілому, і в окремо взятому Донецьку живуть не тільки проросійські налаштовані моральні уроди. Не вони складають там більшість. Хоча їх там дуже багато. Вдається взнаки історія формування цього краю.

Нам потрібно буде не тільки звільнити цей край від сепаратистів та російських терористів. Нам необхідно буде провести тотальну дерадянізацію Донбасу. Не зробивши цього на початку 90-х, ми сформували підґрунтя для того, щоби тисячі мешканців Донбасу сьогодні воювали проти української незалежності. Недарма російська пропаганда настільки активно поширювала радянські міфи.

В першу чергу на Донбасі буде потрібно сформувати повністю новий суддівський корпус, новий склад органів прокуратури та міліції. До речі, не виключено, що тимчасово – на 3-5 років – на всіх територіях, що знаходились під контролем сепаратистів, потрібно ввести особливий режим функціонування місцевих органів влади.

З одного боку, в межах запланованої децентралізації, необхідно розширити повноваження органів місцевого самоврядування населених пунктів. В тому числі встановивши принцип, що там, де завершуються території, контрольовані одним органом місцевого самоврядування населеного пункту, розпочинаються території контрольовані іншим органом місцевого самоврядування населеного пункту. Не може державний чиновник розпоряджатись земельними та природніми ресурсами.

І одночасно необхідно припинити діяльність районних та обласних рад. На цих рівнях мають діяти лише державні адміністрації. Завдання полягає в тому, щоби сприяти розвитку місцевого самоврядування і в той же час не допустити функціонування регіональних еліт, зацікавлених в сепаратизмі.

P.S.

І, наостанок, про те, що я сказав в День Незалежності під час телемарафону на телеканалі «Київ».

Ми переживаємо дуже трагічні часи. Зараз нам доводиться вести війну з Росією. Але слід пам’ятати історію. Всі країни, що вели війну з Російською імперією, але зберегли свою незалежність, живуть значно краще за неї. Ця війна змусить нас згуртуватись та зосередитись. Ми обов’язково вийдемо з неї сильнішими. Український народ і, в першу чергу, ті, хто захищає нашу незалежність зараз на Донбасі, всі наші волонтери та громадські активісти змусять можновладців провести реформи, назавжди вирвавши нас з мороку Російської імперії.

З Днем Незалежності весь український народ! Ми переможемо, ми обов'язково переможемо!

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram