Пункт призначення №16. Село Орлівщина, Новомосковський район Дніпропетровської області

Це було несподівано. За 200 метрів до вивіски «Курорт Орлівщина» ми ще не знали, що опинимося там. Але ось це словосполучення ― КУРОРТ і ОРЛІВЩИНА ― подіяло на нас магічно, і ми звернули. Вже за годину ми дружно заправлялися вареною кукурудзою, яку виміняли у місцевої бабусечки на 5 гривень.

Фото: Знайдено в Україні

Ласкаво просимо у місто, сповнене таємниць і загадок!:)

Місцезнаходження і дорога

Орлівщина розташована в 45 км від Дніпропетровська, у Новомосковському районі, на березі річки Самари.

Дорога від Дніпропетровська гарна, від повороту на Орлівщину до самої Орлівщини, як не дивно, теж гарна. І по Орлівщині гарна! Ми спантеличені.

Фото: Знайдено в Україні

Оцінка ― 8.

Характеристика місця

Орлівщина багата своїми сосновими лісами, озерами, мінеральними джерелами і, звичайно ж, річкою Самарою. Окрім природних багатств, Новомосковський район багатий і духовно: тут знаходиться Троїцький монастир, побудований запорізькими козаками у 18 віці без жодного цвяха. Самарський монастир, Свято-Покровський храм ― вже давно місця паломництва і культпросвіти.

У самому селі ми зустріли багато сучасних котеджів, побудованих зі смаком і без надміру, і навіть ― шок! ― рівні якісні асфальтовані дороги.

Але головне, навіщо сюди їдуть тисячі туристів, ― це санаторій «Новомосковський», розташований у сосновому лісі на березі річки Самари. Тут, окрім йодобромних джерел, ми знайшли унікальні лікувальні програми ― от хто б міг подумати! Але про програми трохи згодом.

Фото: Знайдено в Україні

Оцінка ― 7.

Інфраструктура

Якщо ви зупиняєтеся у санаторії по путівці ― тут вам і житло, і лікування, і харчування, і волейбол із бадмінтоном, і лікарі. Якщо на турбазі, скажімо, «Росинка Козацьке Село» ― все те саме, але без лікування, і вхід вільний.

Транспорт до Дніпропетровська ходить регулярно, варена кукурудза по 5 гривень є у вільному продажу, магазини і кафешки чекають лише вас, а соснові ліси справді прекрасні.

Оцінка ― 7.

Проживання

Багато дніпропетровців наймають в Орлівщині дачі на ціле літо ― і ціни, м’яко кажучи, завищують.

Фото: Знайдено в Україні

Будиночок 120-180 кв.м. ― від 6000 до 15000 гривень на місяць, щоправда, з парковкою на 4 автомобілі. Є й подешевше ― близько 4000, але знайти складніше. Подобово для компанії можна найняти особнячок від 1500 грн. за добу, а от просто приїхати на пару днів краще на одну з баз відпочинку. У тій самій «Росинці» ціни за двомісний номер ― від 390 гривень за добу, а стан матеріального фонду цілком пристойний, там затишно.

У санаторії «Новомосковському» теж можна жити подобово: скажімо, ціна двомісного номера за добу ― від 310 до 400 гривень із харчуванням і лікуванням (!). Але краще дозвольте собі «розкішний» люкс за 400 ― усе, що нижче за ціною, викликає ретроспогади, які хочеться забути якнайшвидше.

А ще на території санаторію є блочні літні будиночки ― там можна жити за 80 грн./доба з однієї людини.

Оцінка ― 8.

Харчування

Якщо приватний сектор ― у вас буде кухня, продукти можна купити у Новомосковську.

Якщо санаторій або турбаза ― немає жодних проблем. Наприклад, у «Новомосковському» годують під зав’язку ― так розповідають відпочиваючі, самі не куштували.

Але ми продегустували пиріжки з капустою і картоплею на літній терасі понад річкою: пиріжки були свіжими, але не дуже смачними. Натомість кукурудза була те що треба.

Фото: Знайдено в Україні

Оцінка ― 7.

Розваги

В Орлівщині є навіть аквапарк. Щоправда, він знаходиться на території бази «Росинка», тому вхід для дорослих, які не проживають на базі, – 150 грн., для дітей – 70 грн. Для мешканців бази теж платно, але трохи дешевше: 80 і 50 грн. відповідно.

Фото: Знайдено в Україні

У тутешніх місцях відверто красиво. Є сенс обнулитися в сосновому лісі, зловити пару-трійку нахабних рибин, поїхати в Новомосковськ, щоб подивитися на запорізький монастир і заглянути на озеро, яке носить назву Родина. Саме по собі озеро не так вражає, як його легенда. Нібито кілька століть тому послушниці жіночого монастиря прорили лаз до сусіднього чоловічого монастиря. А коли результатом користування лазом стали небажані вагітності, немовлят монашки просто топили в озері. Тому воно й має назву Родина. І, так, я теж спочатку подумала: «Яка ж патріотична назва!»

Фото: Знайдено в Україні

Про програми лікування і відновлення, які пропонує санаторій «Новомосковський», скажу окремо, бо несила мовчати.

Наприклад, програма лікування «синдрому менеджера» передбачає рівно 14 днів вашої присутності і 6400 гривень. Ціна включає проживання, харчування, лікувальні процедури, водичку в місцевому бюветі, розваги і навіть проведення аналізів!

А програма «Очищення організму» обіцяє позбавити вас від шлаків лише за 2590 гривень і за 5 днів. Включено все те саме, що й вище.

Оцінка ― 7.

Безпека

Дуже серйозна охоронниця на велосипеді «Україна» біля воріт санаторію засвідчила, що з порядком тут повний порядок.

Місця ― тихі і спокійні, річка ― неглибока, пляжі ― піщані.

Ставимо 7. 3 бали знімаємо за те, що в цьому світі ні в чому не можна бути впевненими на 100%.

Фото: Знайдено в Україні

Чистота

Відверто і безнадійно чисто, ні до чого причепитися.

Оцінка ― 9.

Wi-Fi і мобільний зв’язок

Більш-менш, бачили й гірше.

Оцінка ― 7.

Можливість відпочинку з дітьми

Є така можливість, беріть дітей будь-якого віку і ступеню крикливості.

Оцінка ― 8.

Фото: Знайдено в Україні

Сповнений глибокого змісту висновок

Коли ми пробралися на територію санаторію у спробі знайти підходящий для купання берег річки, спочатку нам здалося, що ми виділяємося серед мешканців своєю буйною молодістю: на перший погляд середній вік відпочиваючих 60+.

Але пізніше ми зрозуміли, що це зовсім не так, тому що зустріли:

- дівчину з айпадом на лавці у кущах,

- чувака з вудкою і дітьми на березі,

- трьох реготушок ― випускниць наступного року

та інших дуже приємних людей.

Люди приїздять сюди багато разів поспіль ― наприклад, чувак із вудкою відпочиває тут 15 років підряд. Напевне, він менеджер, і приїздить позбавлятися від синдрому хронічної втоми за 14 днів.

Фото: Знайдено в Україні

Місця в Орлівщині мальовничі, річка чистенька, вода корисна, і комусь спокійному і неспішному тут буде затишно.

P.S. З ніжною любов’ю до Дніпропетровської області,

Лала, Андрій, Іванка.

Проект "Знайдено в Україні" Проект "Знайдено в Україні" , У пошуках місць для відпочинку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram