Пункт призначення №11. Актівський каньйон, Вознесенський район Миколаївської області

…і ось він, Вознесенськ. Місто, де я провела усе своє дитинство. Любий, рідний, розмальований спогадами, він голосно кликав ― і от вони ми, добридень! Іванка і Андрій були тут уперше.

У Вознесенськ ми прибули пізно ввечері і довго вибирали з-поміж трьох готелів. Врешті-решт вибрали той, що найближче до потрібної траси.

З дитинства пам’ятаю: Вознесенськ ― місто, де життя завмирає після 16:00. І на питання «де б поїсти?» відповідь одна ― їж вдома. Немає дома, немає і їжі. Або ж «Мівіна».

Тільки уявіть: глуха ніч, тиша, голод, утома. І все зачинено! Але майже навпроти нашого готелю, по вулиці Жовтневої революції, ми знайшли непримітне кафе «Восход». Ані пластикові меблі на вулиці, ані близькість до траси не натякали, що саме тут ми з’їмо по дві порції найсмачніших у світі вареників. А потім ще по дві.

А вранці ми вирушили на розвідку у каньйон...

Місцезнаходження і дорога

Актівський каньйон розташований поблизу села Актово, у 20 км від Вознесенська. Протяжність його ― близько 3 км. Дорога від Трикрат до Актово, всупереч передчуттям, не кошмарний жах, а просто жах.

Фото: Знайдено в Україні

Оцінка ― 6.

Характеристика місця по суті питання

Урочище Долина диявола в селі Актово під Вознесенськом ―містичне місце. Саме тут поховані більшість скіфських царів, а за часів їх правління у Долині диявола проводили магічні ритуали.

Сьогодні тут розкинувся Актівський каньйон ― безлюдне місце чарівного, але дикого відпочинку. Скелі каньйону сягають 100 метрів заввишки і разом із річками та іншими водоймами утворюють унікальну заповідну зону зі своїм мікрокліматом, який відрізняється від того, що вже за кілометр звідси.

Наприклад, невеличка річка Гамазеник у глибині каньйону ― улюблене місце для купання і пірнання місцевої дітвори. Спуститися скелями ― задачка не для слабаків. Але коли опиняєшся внизу, то бачиш невеличкі водоспади, які плавно перетікають один в інший, і чисту прозору воду.

Оцінка ― 9.

Інфраструктура

Це місце дикого відпочинку з наметом. Інфраструктури немає ніякої: лише ви і ваш намет. Але плюсом є безпосередня близькість до села: голодними і холодними не залишитесь.

Оцінка ― 3.

Проживання

У наметі. І ми принципово ставимо високу оцінку ― 8, тому що:

1. Якщо цілодобово дихати цим унікальним повітрям не менше 7 днів, шкіра стає ніжною і шовковистою, причому дуже помітно.

2. Там немає бажання курити.

3. Там багато мальовничих місць для стоянки.

Харчування

Вогнище, шашлик, казан, банка тушонки. Ми без запинки назвемо сто одну страву, яку ви можете приготувати в Актівському каньйоні. Але гадаємо, ви теж знаєте кілька чудових рецептів страв на вогні, оскільки годувати вас тут буде нікому.

Оцінка ― 5.

Розваги

Неподалік від Актівського каньйону знаходиться Арбузинський каньйон ― його ще кличуть «малим Актівським». А краєвид на обидва каньйони відкривається зі скелі з претензійною назвою «Пуп землі»: коли опинитеся там, дихайте глибше, краса часом збиває з ніг.

Стосовно розваг, то це тільки купатися і пірнати, але ж як! Якщо жити у каньйоні два тижні, можна щодня міняти локацію для водних процедур: їх тут дуже багато. Власне ми хлюпалися у Гамазеніку (багатоярусна невеличка річечка біля підніжжя скель), там дуже чиста вода. Але є нюанси: стрибати зі скелі можна тільки після консультації з місцевими або після ретельної перевірки дна: багато підводних каменів знаходяться дуже близько до поверхні води.

Фото: Знайдено в Україні

Нашими гідами були місцеві діти, які охоче демонстрували нам свою майстерність стрибати і пірнати, а нам було страшно навіть дивитися на це: з радісними криками стрибати з шестиметрового каменя ― ні, ніколи! І лише відважна Іванка сказала «ТААААААК!» ― і стрибнула.

Вода – блаженство. Прохолодна, цілюща, змиває втому, додає сил... І ще 123 пункти, які приносять Актівському каньйону 5 балів.

Ще 2 бали каньйону приносить Трикратський ліс-лабіринт, який знаходиться неподалік. Яких чудес там тільки немає: і місточки, і альтанки, і незвідані доріжки ― сподобається і дітям, і вам.

Оцінка ― 7 балів.

Можливість відпочинку з дітьми

Місце для компаній, альпклубів, романтичних парочок у пошуках тиші, старих добрих друзів і для сімей з дітьми від 13.

З малюками ― небезпечно. Кругом скелі і вода. І ви не зможете втримати дитину, яка вирішила будь що розвідати місцевість.

Оцінка ― 3.

Чистота

Чисто. Ідеально чисто. Ані папірця, ані пляшки. Ані навіть людей на багато сотень метрів навколо. Оцінка ― 10.

Фото: Знайдено в Україні

Wi-Fi і мобільний зв’язок

Оцінка ― нуль. Навіть так ― НУЛЬ. Мобільний зв’язок внизу каньйону не працює взагалі, мобільний інтернет не запускається.

Безпека

Тихо, спокійно, але гарантійного сертифіката на безпеку при в’їзді не дають:) Більше того: тут небезпечно для маленьких дітей і людей похилого віку: піднятися на скелю, аби помилуватися краєвидами, чи спуститися до річки можуть тільки люди у гарній фізичній формі.

Оцінка ― 4.

Сповнений глибокого змісту висновок

Тут місце сили і багата вода. В ній міститься стільки мікроелементів, що Актівський каньйон можна сміливо сприймати як санаторій. Каньйон є частиною величезного ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя», про нього ми ще будемо розповідати ― надто складно вмістити таку розкіш у 20 фотографій, які нам дозволяє постити наш генштаб:)

Це місце, де можна сміливо шукати усамітнення і вбирати тишу: нікого навколи, лише ваш жовто-блакитний намет.

Тож приїздіть ― рекомендуємо від щирого серця.

Фото: Знайдено в Україні

Проект "Знайдено в Україні" Проект "Знайдено в Україні" , У пошуках місць для відпочинку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram