ГоловнаБлогиБлог Тараса Матвіїва

Остання жертва будинку Профспілок?

Жодних легенд. Лише свіжі факти. Про того, хто заживо згорів у штабі революційного Майдану.

Десятки, більше сотні, або кількасот загиблих від полум'я — нічна трагедія з 18 на 19 лютого породила безліч народних версій.

Офіційна позиція силових структур — під час пожежі загинули лише 2. Володимир Топій і, донедавна, неопізнаний.

Тіла обох чоловіків “Пошукова ініціатива Майдану” бачила ще 23 лютого у столичному морзі №1. Після нетривалої дискусії працівники відчинили камери зберігання.

Про Володимира Топія рідні дізнались невдовзі. Герой Небесної спочиває неподалік Львова, у Судовій Вишні. А ось особу іншого відразу встановити не вдалося. Аж донині.

Про зникнення Олександра Клітинського заявили побратими. Бачили його востаннє в ніч на 19 лютого. Коли вогонь охопив весь будинок Профспілок Олександр був на 7 поверсі. Друзі сподівались — він зумів порятуватись. (База зниклих)

8 липня надія розвіялась. До нас зателефонували з прокуратури і сказали, що неопізнане тіло в морзі по вул. Оранжерейній, це Олександр Клітинський. Для визначення особи довелось проводити аналіз ДНК. Точність результату 99,9%.

Олександр Клітинський
Фото: Надано автором
Олександр Клітинський

Відразу дотелефонувались до близьких. Сестра Наталя трималась хоробро і зуміла трохи розповісти про брата.

Сім'я живе на Хмельниччині, у невеликому селі Чернелівці. Шукаючи роботу Олександр поїхав до Києва. А з грудня — на Майдані. Відтоді й до 18 лютого воював у лавах Самооборони. Він мало спілкувався з рідними, мало розповідав про майданівські пригоди. А в травні йому було б 27.

Родина живе бідно. Після 7 років Олександр зостався без батька. Матір була змушена годувати чотирьох дітей самотужки. Тепер залишилось троє...

Виявилось, що Олександра поховали ще 5 квітня. Як годиться, з почестями на Аскольдовій могилі. Кошти зібрали Нацгвардія та доброчинці.

Але одна біда — тоді проводили в останню путь героя без ім'я і роду. Тепер же сім'я, можливо, захоче повернути тіло Олександра додому..

Гірка правда — ані сестра, ані мати не мають за що приїхати до столиці, не мають за що спорудити достойний пам'ятник.

Що можемо ми? “Пошукова” буде наполягати, аби Олександра офіційно включили у список Небесної сотні, а його родина отримала від спецфондів матеріальну допомогу.

Для охочих підтримати сім'ю Героя негайно, ось контакти сестри Наталії: 098 02 03 717, її чоловіка 098 30 10 420 (Олександр)

П. С. Дізнатися більше про роботу “Пошукової ініціативи” можна на сторінці Facebook.

Коли ж є важливі факти, що стосується зниклих активістів, або змога допомогти - телефонуйте на гарячу лінію 067 866 45 74 або 093 049 59 43

Тарас Матвіїв Тарас Матвіїв , Координатор "Пошукової ініціативи Майдану", журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram