ГоловнаБлогиБлог Романа Матиса

Кому довірити країну?

Останнім часом мене часто запитують щось на кшталт «Який президент нам потрібен?», «Кого обирати із запропонованих кандидатів?» вчора навіть запитали: «Якого кандидата ми не переживемо?», вирішив відповісти разом і усім.

Черниговская область
Фото: Макс Левин
Черниговская область

Найгірше, що може статися, це прихід абсолютно нової команди і повний переділ власності. Саме через страх цього ми маємо зараз те, що маємо на Сході. Я розумію, що існують невиправні романтики, котрі вірять, що благом є "все забрати і поділити", але особисто я - проти такого підходу. Ми ніколи не виберемося з перманентно революційного стану, якщо будемо кожного разу "грабувати награбоване". Кожна нова "еліта" до тих пір не підтримуватиме побудову правової демократичної держави, поки не привласнить все, що вважає за необхідне привласнити, а оскільки апетит приходить в момент споживання, то процес може бути практично нескінченним.

У 2010 році під час президентських перегонів я закликав всіх голосувати за Тимошенко, бо на той час навколо неї згуртувалося практично все дрібно і не лише дрібно олігархічне середовище, котре вже мало певні позиції і їм важливіше б було захистити їх аніж іти вабанк в надії у когось щось відібрати, в той час прихід до влади абсолютно нової команди означав би повний перерозподіл влади і власності, що в результаті і сталося. Цього можна було уникнути, як і уникнути наслідків у вигляді революції Гідності, жертв Небесної сотні, та загиблих в результаті безчинств на Сході спонсорованих залишками попередніх "еліт", котрі намагаються таким чином ґарантувати собі цілісність бодай частини власності. Але ця думка не була почута і підтримана, ми отримали значну кількість «противсіхів», більше того, дехто до сих пір вважає, що таке рішення було правильним, але підозрюю, що це швидше дитяча впертість змушує тримати таку позицію.

Зараз ми маємо ту саму ситуацію з вибором і від того, як поведемося зараз, буде залежати, як розвиватимуться події в країні далі. Проживемо ми наступні роки в організаційних клопотах побудови демократичного і правового суспільства, в якому гарантовані не лише недоторканість життя і свободи, але й недоторканість власності, чи знову пройдемо черговий етап переділу влади і власності з усіма його наслідками, коли ображені в минулому почнуть "встановлювати справедливість".

Найвищий час для амністії і діалогу, зараз сила в руках суспільства і ми можемо вести діалог на рівних, майбутнє залежатиме не лише від нового президента, але й від нас з вами, давайте оберемо того, хто зможе очолити саме такі процеси. Якщо ви знаєте хто це може бути - напишіть в коментарях.

Роман Матис Роман Матис , Маркетолог, громадський діяч, політтехнолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram