ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Нотатки за мотивами екологічного форуму

В сучасних політичних та економічних умовах саме час звернути увагу на екологічні проекти, які не тільки покращать стан довкілля, а й допоможуть заощадити енергоресурси.

Фото: Надано автором

Чи знаєте Ви, що можна дивитись кіно просто неба без жодних розеток, маючи у своєму розпорядженні лише велосипед та легкий екран з цупкої тканини? Чи бачили Ви іграшкових лебедів, виготовлених із звичайнісіньких серветок, чи ялинку, зроблену з пакетиків від чаю?

Такі, не побоюся цього слова, витвори, представлені на екологічній виставці, що триває у Києві в рамках Міжнародного екологічного форуму «Довкілля для України».

Дуже цікавим для людей, котрі полюбляють активний відпочинок, буде «зелений кінотеатр». Суть проекту полягає у тому, що Ви можете у будь-якому куточку планети без жодних прив’язок до електричних мереж дивитися кіно просто неба. Для цього потрібні тільки екран з цупкої тканини, невеликий проектор та велосипед. Власне, коли Ви крутите педалі на велосипеді, заряджається акумулятор, від якого і працює проектор. Від цього ж акумулятора можна й заряджати мобільний телефон чи ноутбук.

Ще один надзвичайно цікавий стенд представило комунальне підприємство «Київкомунсервіс». Вони виставили найкращі роботи, які виготовили київські школярі із, газет, обгорток від цукерок, пакетиків від чаю, металевих бляшанок та іншого непотребу.

Тут є і лебідь, виготовлений із серветок, і квіти з пластикових пляшок та обгорток від цукерок, і ялинка з пакетиків від чаю, і гантелі з CD-дисків, і кошеня із пластикової пляшки і багато інших дивовижних виробів. Діти виготовляють неймовірні речі зі звичайних підручних матеріалів, які більшість із нас просто викидає у смітник. Такі роботи не тільки розвивають творчу уяву, а й заохочують бережливе ставлення до природи. Діти, котрі виготовили ці вироби, чудово розуміють, що краще створювати красу, аніж забруднювати дім, подвір’я і увесь світ пластиком та обгортками, і передають це розумінням усім відвідувачам екологічного форуму.

Дуже хочеться, щоби на прикладі робіт цих дітей, чиновники нарешті зрозуміли важливість вторинної переробки ресурсів. Адже на загальнодержавному рівні можна зі зношених автомобільних шин виготовляти покриття для дитячих та спортивних майданчиків, залізничні шпали і навіть підошви для взуття, зіпсовані пластмасові речі – переробляти на труби, нові деталі і плівки.

Переробка 1 т. паперу дозволить зберегти 17 дерев, а під час переробки паперу витрачається майже вдвічі менше енергії, ніж при його виготовленні.

Столичні школярі уже давно роблять те, що досі залишається дивовижним для керівництва держави.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram