Реінкарнація міфу про «першу столицю»?

Отже, як повідомляє Дмитро Тимчук, в ніч з 8 на 9 квітня очікується введення російських військ на материкову частину України в супроводі кривавих провокацій, які мають влаштувати сепаратисти. ЗСУ та силові структури працюють над унеможливленням такого сценарію (маю надію).

Матиме місце вторгнення сьогодні або взагалі, чи ні - справа одна. Проте, напрошується яскрава паралель.

Сьогодні, випередивши події, міністр МЗС РФ Лавров заявив, що Кремль хоче бачити на переговорах за участі України, США, ЄС та Росії «представників південного сходу» України, які мають відбутися протягом приблизно тижня. До чого тут це? Цілком імовірно, що Кремль намагається застосувати ще один сценарій майже сторічної давнини.

Так, 19 грудня 1919 року в Харкові більшовицькі окупанти оголосили Українську Соціалістичну Радянську Республіку і створили маріонетковий уряд, в який, звичайно ж, ніхто із тих, хто реально представляв інтереси українців не увійшов. Таким чином була створена бутафорна противага українській владі в Києві. Таким чином, загарбники намагалися продемонструвати світові, що в Україні йде громадянська війна і вони лише підтримують ідеологічно близьку собі сторону, яка, наче б то, опинилася під загрозою. Чим це все закінчилося – ми знаємо, а наслідки відчуваємо досі в усіх галузях суспільного життя.

Органи окупаційної адміністрації в Україні перебували в Харкові до 1934 року, після чого, були перенесені до Києва.

От Вам, практично готовий сценарій, що правда, відкоригований відповідно до потреб ситуації. Сепаратисти захоплюють адмінбудівлі в східних областях, оголошують себе владою, сприяють введенню російських окупаційних військ під виглядом миротворців і т.д. Відомство Лаврова-Молотова на всю горлянку кричить про розкол, громадянське протистояння, терор та репресії в Україні з боку центральної влади в Києві. Створюється противага і більш зручний плацдарм для подальшого наступу з метою знищення української держави. Додайте сюди фантастичної недолугості заяви МЗС РФ про «американських диверсантів» (чи як їх там) у формі «Сокола», які спільно з бойовичками «Правого сектора»планують влаштовувати різню на Сході. Що це, як не інформаційна підготовка. Хоча, це цілком може бути просто плановою розминкою і перевіркою боєздатності пропагандистського маразму.

Таким чином Україну знищуватимуть за сценарієм, подібним до більшовицького. Символічно і зовсім недивно. Крім того, можемо найближчим часом споглядати реінкарнацію міфу про першу столицю, під яким криється чергова більшовицька брехня та іржава ерозія Соборності.

Таким чином на переговорах (якщо вони після цього взагалі відбудуться), вже будуть не тільки представники офіційного Києва, а й черговий Аксьонов чи Константінов, який буде співати під дудку Лаврова.

Гадаю, відкриття я не зробив, але, все ж. Станеться це, чи ні, проте вважаю саме такий сценарій найімовірнішим.

Серед будь-яких інших можливих варіантів він стає найактуальнішим після поспішної заяви російського МЗС.

Жодної сатисфакції від усвідомлення правоти не відчуватиму. Скоріше, навпаки – дуже хочеться помилятися…

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram