ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Не морочте голову – громадське ТБ потрібно створювати на базі Першого національного телеканалу!

Кубів погодився, щоб НБУ позбавився телеканалу «Банківське телебачення» («БТБ»).

Фото: http://delo.ua

Те що у органів державної та місцевої влади не повинно бути власних ЗМІ – це очевидно.

ЗМІ за своєю суттю має виконувати функцію контролю за діяльністю влади. Воно повинно бути в опозиції до неї.

Очевидно, якщо те чи інше ЗМІ фінансується за рахунок державного відомства і його керівник у будь-який момент може бути звільнений, то виконувати суспільно значущу функцію контролю за владою воно вже не може в принципі. А тому правильно, що Голова Нацбанку погодився позбутись БТБ.

Але от щодо заяв про те, що саме на його базі має формуватись громадське телебачення, то в мене є серйозні заперечення.

В нас є Перший національний телеканал, який має найкращу в країні мережу поширення, тому створювати громадське телебачення необхідно саме на його базі.

БТБ навіть близько немає таких можливостей. Це телеканал, який поширюється переважно в кабельних мережах. На розвиток його до рівня загальнонаціонального потрібні десятки, якщо не сотні мільйонів доларів. Якщо це громадське ТБ, хто і звідки буде знаходити кошти для цього?

Крім того, а що ж тоді збираються робити з Першим національним телеканалом? Чи не збирається нова влада використовувати його, якщо не зараз, то згодом, у своїх цілях? На цей телеканал має поширюватись той же принцип демократичного суспільства – він не може належати державі!

Що ж до БТБ, то Нацбанк повинен, як власник, просто виставити його на продаж, щоб, як мінімум, компенсувати витрати на його створення. І впевнений, охочі купити цей телеканал знайдуться.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram