ГоловнаБлогиБлог ​Андрія Андрушківа

ВІЛ-позитивні заручники Аксьонова

Крим займає п'яте місце за поширенням епідемії ВІЛ-СНІДу в Україні

В Криму більше 10 000 ВІЛ-позитивних людей, з них 900 – діти віком до 14 років. Що найважливіше 4250 людей (близько 200 -- діти) безкоштовно отримують АРВ-терапію (ліки, які дозволяють цим людям жити, ходити на роботу, народжувати дітей, вести активне життя). Суть АРВ в тому, що ліки потрібно вживати без перебоїв до кінця життя. Перерва в лікуванні грозить мутації вірусу, який стає нечутливим до тих же таблеток після відновленя терапії. Запасу ліків в Криму -- до осені. Що буде з цими людьми в складі РФ? В мене є кілька прогнозів.

Для нової влади Криму питання охорони здоров"я не буде на першому місці, бо треба буде вирішувати інші "серйозніші питання". Плюс до того в закупівлях ліків в РФ є купа своїх тараканів. Зокрема є ряд проблем, який зафіксований в звіті колег з ITPCru.

Закупівлю ліків для ВІЛ-позитивних людей в РФ здійснює кожен коремий суб"єкт федерації. Відповідно в деяких регіонах там закуповують ліки з запізненням, пацієнтам міняють ліки з кращих на гірші, місцями закуповують ліки забороні ВООЗ, оскільки закупівлями займаються місцеві чиновники, то дуже часто торги проводять невчасно. Всі ці факти порушення прав людини на життя і лікування мають місце зовсім не в Москві чи Петербурзі а в Осетії, Чечні, Дагестані, Адигеї, Кабардино-Балкарії, Карачаєво-Черкесії ітд.

Так ліки є ще до осені, але разом з тим закупівля АРВ-терапії - це не купівля хліба чи молока. Ліки не лежать на складах, як тушонка, їх виробляють під замовлення кожної окремої закупівлі. Все це довгий процес з купою факторів, в якому потрібно мати професійний став фахівців, які здійснять ці закупівлі. Так що ВІЛ-позитивні громадяни України, які пожиттєво лікуються за допомогою АРВ-терапії теж під потенційним ударом. В разі переходу Криму в склад РФ 4250 людей (з них 200 дітей) будуть жити на пороховій бочці з загрозою перерви лікування і пізнішими летальними наслідками.

Одним словом, там не тільки військові бази, а і звичайні живі люди, чиє життя з дня на день опиниться під загрозою, навіть якщо там не пролунає жоден постріл

Андрій Андрушків Андрій Андрушків , виконавчий директор Центру спільних дій
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram