Схід і Захід разом

Ми зробимо величезну помилку, якщо будемо шукати в організації проросійських мітингів на Сході та Півдні, виключно "руку Москви". А їх учасників вважати виключно провокаторами.

Фото: EPA/UPG

Таку ж помилку, як зробив Янукович і ПР, коли вважав, що Майдан спровокували з Вашингтону чи Брюселя. А майданівці - кримінальні елементи і провокатори. Без сумніву, росіяни різного калібру і звання присутні і в Донецьку, і в Харкові. Але вони були там і до того. І вони не змогли б там зробити серйозних заворушень, аби місцеві самі не були заведені.

"Антимайдан" у Маріїнському парку був не пасіонарний. Бюджетники відстояли свої скільки там сот гривен і поїхали додому.

А ті, що зараз виходять на мітинги у Донецьку, Луганську і Дніпропетровську - пасонарні.

Вони дуже схожі на майданівців. І та ж сама "самооборона". І ті ж самі захоплення ОДА, і ставлення на коліна (Харків - лише повторення Луцька).

Арешти і застосування "Беркуту", який ще нещодавно розганяв учасників Майдану, а зараз отримав назву "загін міліції особливого призначення" (sic!) і розганяє противників Майдану у Донецьку - не вирішення питання. Це тільки накрутить ситуацію і дасть зайвий привід для північних "друзів" втрутитися.

Треба не подавляти інакодумство (бо чим тоді нова влада відрізняється від Януковича), а думати, чому ці інакодумаючі виходять на вулиці.

В принципі, люди на Сході і Півдні так само проти режиму великого капіталу, як і на Заході і в Центрі. Може, навіть більше.

2013-го у Красному Лучі захопили шахтоуправління і шахтарі виступили проти Ахметова.

Схід був готовий виступити проти режиму. Але чому не виступив у грудні - січні? І чому збунтувався тільки зараз - проти нової влади?

Ми були у Дніпропетровську і представники профспілок говорили, що вони зібралися на заклик Кличка до страйку (здається, на 5-й заклик). І вирішили так: "А що для нас зміниться від заміни президента Януковича на президента Кличка?".

Ні політична буржуазна опозиція, ні радикальна частина Майдану не озвучила соціальних вимог.

Схід і Південь зараз справді злякався, тому й вирішив захищати себе. Злякався, бо всюди валять пам'ятники і закликають забороняти партії. Бо по містах ходять невідомі люди у масках і з палицями і вимагають документи.

Це наочно демонструє нетерпимість і робить реальною картину, коли тебе будуть бити за те, що ти маєш свою думку, відмінну від думки людей у масках або від офіційної влади.

Ще східних людей завело те, що їм прислали феодалів на вотчини. Таруту і Ахметова, який тепер всіляко підтримує нову владу, у Донбасі добре знають, як і Коломойського у Дніпрі. Зрештою, Краснов, Корбан, Філатов і так вже у Дніпропетровську є лідерами «революції».

Ці відомі рейдери з групи "Приват" та Фірташ, який, здається, став найбільшим бенефіціарієм сьогоднішніх змін у владній верхівці, тільки утверджують людей у тому, що тепер грабувати будуть ще жорсткіше, ніж за Януковича.

Люди на Заході та в Центрі, які вийшли на Майдан, та люди на Сході та на Півдні, які зараз не приймають нової влади - однакові. Їх турбують і виводять на вулиці одні й ті ж самі соціальні причини.

І ті, й ті хочуть розкуркулити олігархів, і ті, й ті хочуть прямого самоврядування.

Поки що ті причини, які вивели людей на Майдан не вирішені.

"Помаранчеві", які вже продемонстрували, що не збираються міняти Систему, передусім Систему соціальну, повернулися до влади.

Перше, що вони сказали, то це що вони виконають всі вимоги МВФ (продовження пенсійної і медичної реформ, скорочення соціальних програм, продаж землі, зростання комунальних і транспортних тарифів, тотальна приватизація базових галузей промисловості).

Тимчасовий уряд міністрів - капіталістів не сприймається на Сході, а Майдан його толерує тільки тому, що існує російська загроза.

Здається, за лютневою революцією вибухне жовтнева (або серпнева чи груднева). Соціальна революція.

Але тоді вже насправді буде Схід і Захід разом.

Володимир Чемерис Володимир Чемерис , Голова ВГО Інститут Республіка, експерт Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram