ГоловнаБлогиБлог Марини Бурмаки

За тітушок і провокацію епідемій київській владі оголосили недовіру

Громадська рада при КМДА оголосила недовіру керівництву міської влади за бездіяльність щодо захисту життя і здоров’я громадян під час суспільно-політичного протистояння.

Фото: надано Мариною Бурмакою

Громадська рада при Київській міській державній адміністрації на засіданні 24-го лютого оголосила недовіру керівництву міської влади за бездіяльність під час суспільно-політичного протистояння протягом грудня 2013 р. – лютого 2014 р. щодо захисту життя і здоров’я громадян.

Таке рішення було прийнято за результатами обговорення незадовільної організації чиновниками надання екстреної допомоги в умовах підвищеного травматологічного та епідеміологічного ризику для життя і здоров’я громадян. За словами доктора медичних наук Ольги Горбунової, під час бойових дій не було організовано оперативні намети для розміщення пунктів тимчасового базування бригад екстреної медичної допомоги. На Майдані Незалежності та прилеглих територіях не здійснювалися заходи щодо упередження та ліквідації епідемій і спалахів інфекційних хвороб. Якраз навпаки, чиновники перешкоджали вивезенню сміття та прибиранню туалетів і навмисне провокували спалах епідемій серед учасників Майдану.

Люди обурені, що міською владою не було широко розповсюджено серед киян адреси і телефони закладів охорони здоров’я, куди вони можуть звертатися за допомогою. Тим більше, що в результаті недолугої медичної реформи значну частину лікарень, до яких кияни звикли, взагалі ліквідували. «Травмовані, поранені люди елементарно не знали, куди їм їхати за медичною допомогою»,- говорять кияни.

Ще одне кричуще питання – протягом цих місяців міською владою не вживалися заходи щодо охорони громадського порядку на території м. Києва. За повідомленням Голови Київської міської спілки ветеранів Афганістану Миколи Гончаренка, міськими чиновниками нічого не робилося, щоб захистити жителів міста від нападів у всіх районах Києва, упередити пошкодження майна громадян.

«Протягом тривалого часу самооборону здійснювали самі жителі міста. Ми ж пам’ятаємо напади бандитів на автомайданівців, які захищали киян і охороняли автомобілі. Міська влада підняла це питання тільки 22-го лютого, коли жителі міста самі організували свій захист. І навіть сьогодні владою не здійснюються необхідні заходи щодо звільнення Києва від злочинних угрупувань», - вважає афганець.

Більше того, письменник Віталій Капранов звинуватив владу у співучасті створення безпрецедентної загрози для життя і здоров’я громадян. Зокрема, в організації підвозу у Київ тітушок і розміщення їх на території міста. За наказом керівників КМДА тітушки жили у гуртожитках та навіть на території одного з медмістечок на Відрадному. Комунальним громадським транспортом не тільки примусово підвозили до Антимайдану бюджетників міста для участі у заходах на підтримку злочинної влади, але й організовано возили беркутівців і тітушок.

«На моє глибоке переконання, саме ігнорування владою громадської думки призвело до кровопролиття в Києві. Починається все з нехтування людьми, а закінчується кров’ю. Скільки разів Громадська рада зверталася і до Попова, і до Голубченка про взаємодію з людьми, про проблемні комунальні питання на Майдані! Але влада відгородилася від нас і проявила себе виконавцем політичних сценаріїв ескалації. Нова влада знов починає ігнорувати громадську думку», - говорить Капранов.

Також Громадська рада підготувала звернення до Верховної Ради України створити окрему слідчу комісію щодо невідкладного та об’єктивного розслідування діяльності Київської влади у ці місяці. Нам, киянам, зараз важливо знати, хто з чиновників у цей час добросовісно виконував свої обов’язки і служив людям, а хто був причетний до сприяння злочинам, і має понести відповідальність.

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram