ГоловнаБлогиБлог Натальи Шахрозан

Валентинка справжнім чоловікам Козацького Майдану

Сучасні уявлення жінок про «справжніх чоловіків» найчастіше співвідносяться з такими ознаками як «успішність», «респектабельність», «впливовість» та з усім, що пов’язане з грошима та соціальним статусом. Але соціально-політичні події останніх місяців в Україні, що взяли назву «ЄвроМайдан», суттєво вплинули на репрезентацію чоловіками їх маскулінності. Масові протести послугували чудовою сценою для реанімування культу чоловіків-воїнів, які презентуються в образі козаків.

Фото: EPA/UPG

Засоби масової інформації щоденно висвітлюють події навколо майдану, тож ми можемо спостерігати за новим формуванням старого гендерного стереотипу про справжнього чоловіка-захисника, чоловіка-воїна. Звернемося до основного джерела інформації в наш неспокійний революційний час – допровідних ЗМІ України.

«Якби я була чоловіком, нині я була б на Майдані, бо саме там місце справжніх чоловіків. Захищати свою родину, свою країну і майбутнє всіх нас…Ті, хто стоять на Майдані, – еліта нації, від кого хочеться мати дитину, чий рід треба продовжити» - пише письменниця, перекладач, журналіст Наталія Дев’ятко.

Тетяна Бурейчак та Олена Петренко про Січ на ЄвроМайдані: «Ми можемо спостерігати унікальну ситуацію, коли омріяні ідеали національних героїв в їхніх сучасних інтерпретаціях стали релевантними до обставин, тобто чоловіки й жінки отримали рідкісну нагоду актуалізувати у реальних практиках привабливі ролі героїчних українських борців та борчинь, які раніше існували здебільшого на рівні уяви та фантазій.Водночас ситуація революції, військовий дух та практики спричиняють до радикалізації традиційних уявлень про чоловіків та жінок. Якщо для чоловіків в такому контексті відводиться чітке місце на передовій та барикадах, то жіноча місія найчастіше зводиться до роботи в тилу, наприклад, на кухні... Національні історичні наративи про українських воїнів сприяють легітимізіції чіткого розведення та ієрархічного вибудовування чоловічих та жіночих ролей».

«Мудрий погляд, майже сивий оселедець, довгі закручені вуса і прониклива серйозність. Мій співрозмовник, козак Мажа, приїхав із Дніпропетровщини разом із побратимом, козаком Ковалем, і разом вони налаштовані стояти до перемоги» - пише Наталія Патрікєєва. «Чи відбулася трансформація козацьких традицій у цих майданівських барикадах. З ким козаки воюють сьогодні?» - запитує автор статті.

«У нас немає ворогів, ми стоїмо за, а не проти. Це мирний протест доти, поки нас не чіпають. Козак може проявити себе в будь якій ситуації».

Завдяки Євромайдану українські дівчата знову закохалися в наших чоловіків, йдеться у сюжеті ТСН. Події на головній площі столиці, зокрема в ніч проти 11 грудня, коли міліція намагалася витіснити протестувальників, сколихнули жіночі серця. Психологи в захваті: кажуть, це і є справжня революція - у міжстатевих стосунках.Захоплення чоловіками на Майдані не приховують тисячі жінок: «Вони козаки тепер стали, справді тут як козацька Січ»; «Я ними пишаюся. Мені здається, що це дійсно є подвиг, вони дійсно є наші герої. Вони тут стоять, вони тут мерзнуть»; «Під час цих подій я знову закохалася в Сергія, як у патріота, як у чоловіка». Афганці з Донецька, бізнесмени зі Львова, топ-менеджери з Києва. Хто не ночує, приходить сюди після роботи, щоб у разі небезпеки стати на захист. «Сьогоднішня ситуація розбудила в наших чоловіках воїнів. Вони не просто привабливі - вони сексуальні. Яким би не був чоловік, байдуже, якого віку, не важливо, з яким обличчям, не важливо, якого статусу чи який на ньому одяг - очі у нього горять. Сьогодні мало який жінці подобатиметься чоловік, який лежить на дивані з айпадом», - зауважила психолог Юлія Паливода.

Вона каже, що саме чоловіча мужність робить жінок жіночними. Тож Майдан зробив революцію і в стосунках українців та українок. «Саме чоловіче геройство - це і є мрія будь-якої жінки. Абсолютно природний розподіл ролей: воїн і медсестра», - вважає психолог Юлія Паливода.

Найяскравішим прикладом сучасного козака напевне можна вважати Михайла Гаврилюка, активіста Євромайдану, котрого бійці спецпідрозділу «Беркут» жорстоко побили та роздягнули на морозі. Дії спецпризначенців спрямовані на приниження Михайла, перетворили його на справжнього народного героя та навіть більше, зробили його символом українського народу. «Це є символ України - він роздягнений, голий на морозі і високо підняв голову. Мене це так надихнуло, що оце є Україна. Він голий та на морозі, а голову підняв, не схилив – оце є український народ і всі супротивники бачать і пам’ятають – народ не зламний. Якщо народ духом не переможений, то зброєю його ніколи не переможеш. Він і голий, а веде себе достойно. Ото супротивники нехай дивляться на цього козака з хохлом і бачать в цьому Україну – вона переможе» - саме так висловив своє захоплення Михайлом, Патріарх Філарет.

Незламність духу чоловіка надихнула українських художників. Малюнки, головним героєм котрих є козак Михайло, масово з’являються в Інтернеті, пише Zaxid.net. «Нам випало жити у Велику Годину! Щодня у нас народжуються нові Герої! Козак Михайло Гаврилюк, це уособлення основних чеснот українського козацтва - сміливість, витривалість та простота», – каже художник з Коломиї Ігор Бежук. Ще один київський художник Сергій Позняк написав портрет Михайла Гаврилюка аквареллю.За словами художника, його вразила стійкість побитого козака з Майдану, котрого катують після подій на вулиці Грушевського. Попри те, козак на портреті, стискаючи в руці дерев’яний хрест, мужньо дивиться поперед себе.

Фото: Сергій Позняк

З наведених нами джерел зробимо короткий аналіз образу сучасного козака з ЄвроМайдану. Отже,він: - справжній чоловік;

- еліта нації, від кого хочеться мати дитину, чий рід треба продовжити;

- національний герой;

- героїчний український борець;

- чоловік на передовій, на барикадах;

- мудрий погляд, майже сивий оселедець, довгі закручені вуса і прониклива серйозність;

- налаштований на перемогу;

- мирний, поки його не чіпають;

- може проявити себе в будь якій ситуації;

- привабливий та сексуальний;

- не зламний, не переможний, з високо піднятою головою.

Отже, революційні події в Україні змінюють в очах жінок образ «справжнього чоловіка». Гроші і статус «з’їхали» вниз, поступившись місцем справжнім чеснотам: мужності, честі, гідності. Чоловік захищає свій народ і свою рідну землю від демонічних істот у людській подобі.

Справді, українські чоловіки – найкращі. Чекаємо миру та злагоди, та маємо надію, що справжня мужність залишиться з нашими чоловіками і в мирний час.

Наталья Шахрозан Наталья Шахрозан , Психолог, Днепропетровск
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram