ГоловнаБлогиБлог Ольги Бельковой

Чому люди на майдані?

Місяць тому я задалася питанням чому люди виходять на Євромайдан. Чим далі розвивалися події, тим більше треба було пояснювати це не тільки собі, а й колегам із-закордону. Я знайшла кілька людей, яким це також було цікаво і ми вийшли в люди – знімати відео. Питали простих пересічних перехожих. Було мирно, тихо і всі ми були в очікуванні подальших успіхів.

Фото: Предоставлено Ольгой Бельковой

Сьогодні я адресую це відео тим, хто не може, не хоче, боїться піти на майдан, але все ж таки хоче його зрозуміти. Це і мої колеги із Партії Регіонів та Комуністичної Партії, деякі незалежні політики, політики із інших держав. З точки зору соціології, для того, щоб пропонувати вихід із ситуації треба як раз таки розуміти чому люди вийшли.

Важливим, на мій погляд є те, що незалежно від того, що ситуація за кілька тижнів із моменту зйомки вже точно змінилася, радикалізувалася і певним чином ускладнилася, генеральна лінія причин та стверджень, на мій погляд залишилася. І так, відео #1 За що стоїть майдан?

1. Оновлення влади. Тим хто сьогодні веде переговори по вирішенню конфлікту варто все ж таки зрозуміти, що переважна частина активістів виступає проти тих, хто нині при владі, а не за якусь політичну силу. Без реформ нинішньої влади – конфлікт вирішити не можливо.Це і зміна уряду, і конституційна реформа, і новий президент. Не все одразу, але обов’язково потрібно.

2. Справедливість для кожного. Коли ми говоримо, що в Росії немає настільки масивного протесту, незважаючи на багато людей, які незгодні із владою там, то варто не забувати, що такого розгулу несправедливості на рівні судів, прокурорів та будь-якого чиновника в Росії немає. Наша влада в погоні за грошима та контролем так захопилася, що примудрилася обурити всіх – і своїх, і чужих. Дістали кожного.

3. Майбутнє дітей. В державі, де на перший план у бюджеті потрапляють видатки на міліцію та прокуратуру, про майбутнє важко мріяти, якщо ти не міліціонер або прокурор. Освіта занедбана, бізнес пригнічений, допомога від інших іде на споживання, а не на розвиток або оновлення інфраструктури держави.

4. Незалежність України. Ця теза хоч не явно, але присутня у розмовах. Чи то вже в крові українців весь час боротися за неї, але людям не все одно, що те, що обіцяли останні 3 роки, асоціація з ЄС, так і не справдилося.

5. Незалежність на Майдані = Саме угода з ЄС.

Наш народ значно мудріший ніж усі політики разом взяті. Причини майданів у всі часи в одному – в незгоді із лінією управління держави. Сьогодні, коли ми дійшли до ситуації, коли вже є жертви, всі ті, хто веде переговори повинні виписати собі на шматок паперу ці 5 пунктів і робити пропозиції одні одному тільки такі, які реально відповідають вирішенню першопричин майдану.

Ольга Белькова Ольга Белькова , Народный депутат Украины
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram