ГоловнаБлогиБлог Сергія Євтушка

Вона працює…

У ненаситному бажанні заробляти за рахунок населення чинна влада нас невтомно переконувала, що чергове підвищення тарифів на комунальні послуги - економічно обґрунтоване, уникнути його ніяк не можна, що це - вимога МВФ, а інакше країну чекає дефолт…

Люди в нашій країні – вже й так за межею бідності, навіть теперішні тарифи для переважної більшості українців – не по кишені, а тут – чергові страхи про чергове зростання комуналки.

Фото: Наш Репортер
Проаналізувавши ситуацію, кілька днів тому лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко звинуватила владу у зароблянні надприбутків на підвищенні ціни на газ. За її словами, будь-яке підвищення ціни на газ остаточно вб’є і бюджет країни, і бюджети родин. Важко з цим не погодитися.

До того ж, Тимошенко пояснила, як цього можна уникнути. Розуміючи з власного досвіду механіку переговорів з МВФ, вона чітко заявила, що Міжнародний валютний фонд можна і потрібно переконувати. Адже ціна на газ нині абсолютно необґрунтована. Не може будь-який товар, який продається монопольно, мати 200% рентабельності (мається на увазі газ українського видобутку).

Фракція «Батьківщина» також чітко окреслила свою позицію: вимога відставки Кабінету Міністрів у разі, якщо той ухвалить рішення про підвищення ціни на газ для населення.

І трапилося диво: виявилося, що МВФ може припинити одну програму кредитування України і почати іншу – з іншими, вигіднішими умовами.

Так, Україна і Міжнародний валютний фонд таки знайшли варіант, як уникнути дефолту і різкого підвищення ціни газу для населення. Як пишуть ЗМІ, під час переговорів з місією МВФ, які проходять в Києві, обговорюється питання запуску нової програми фінансування Stand-by, яка замінить чинну програму у EFF до її завершення. Завдяки цьому з жовтня ціна газу може зрости на 23,5%. Тож Вимога МВФ про підняття цін вдвічі перетворилася на вимогу підняти ціну на чверть.

МВФ фактично підтвердив, що ризики, про які казала Юлія Тимошенко, є реальними: різке підвищення ціни за діючими умовами український бюджет просто не витримає, і це треба враховувати.

Ніякого дефолту, яким лякав українців прем’єр Гройсман, не буде. На щастя, уряд отямився і почав до перемовин підходити конструктивніше.

А уявляєте, якби переговори з МВФ вела сама Юлія Тимошенко? Гадаю, результат був би ще кращий. Вато лише згадати урядування Тимошенко, коли тарифи на комуналку стояли, як укопані.

Сергій Євтушок Сергій Євтушок , Народний депутат України, фракція «Батьківщина»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram