ГоловнаБлогиБлог Сергія Євтушка

Чого нам очікувати від нового виборчого законодавства?

Щойно нове скликання Верховної Ради приступило до роботи, фракції почали працювати над створенням коаліційної угоди. У цьому документі чітко зазначено, що ми маємо змінити виборчу систему в нашій державі, як на місцевому рівні, так і на державному. До того ж, коаліція взяла на себе зобов’язання ухвалити виборче законодавство виключно на пропорційній основі.

Фото: Александр Ратушняк

Після підписання угоди, чомусь у жодної фракції справа не доходила до написання законопроекту. 13 травня фракція «Батьківщина» зареєструвала проект Закону, оскільки ми розуміли – немає часу затягувати цей процес: відповідно до Конституції, 25 жовтня мають відбутись чергові вибори до місцевих рад. Після цього ще три фракції внесли три альтернативних законопроекти. Оскільки Парламент сфокусувався на одному із проектів Закону, наша фракція підтримала його. Але ми будемо відстоювати деякі принципові моменти. Наприклад, досвід минулих виборів показує, що в деяких областях до виборів не допускались цілі партії. Тож «Батьківщина» буде відстоювати той принцип, що будь-яка влада, будь-який політикум не може підмінювати під себе закон. Дуже багато думок стосовно мажоритарної системи: потрібна вона, чи ні. Оскільки я сам обирався до Верховної Ради в мажоритарному окрузі, знаю багато прикладів, коли перед виборами з’являються нікому невідомі люди з купою грошей. Відбувається банальний підкуп виборців. Тому концептуально – дуже правильно відмінити «мажоритарку». І коаліційна угода чітко зафіксувала – пропорційна система.

Також хочу висловити свою думку стосовно виборів мерів міст. У прийнятому в першому читанні законопроекті зазначено, що в містах із населенням більше 90 тисяч осіб, вибори мера міста проходять у два тури. Але є економічна складова. Чи буде у держави можливість провести вибори в два тури? Це додаткове навантаження на бюджет держави. Очевидно одне – українцям потрібен «якісний продукт». Як його знайти?

Наприклад, у США, до виборів відбуваються так звані «праймеріз». Тобто, від партії виборці обирають одного кандидата, який і йде на вибори губернатора. Це довго – приблизно півроку. Однак на виході ми отримуємо той самий «якісний продукт». А у нас відбувається по-іншому: партія сама обирає свого кандидата, який не користується популярністю в суспільстві.

Чи будуть цьогорічні вибори проходити за новою системою? Сумніваюсь. Думаю, що виборчі округи залишаться без змін. До того ж, у новому законопроекті з’являється такий термін, як «старости». Його не існує в українській Конституції. Тому очевидно, що додатково потрібно вносити зміни до Основного Закону країни. А це – ціла процедура, це дві сесії Парламенту.

Тож, на мою думку, обрані восени ради будуть діяти протягом двох років. А вже потім відбудуться вибори за новою системою.

Сергій Євтушок Сергій Євтушок , Народний депутат України, фракція «Батьківщина»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram