ГоловнаБлогиБлог Сергія Назаренка

Допит Януковича – договорняк влади і папєрєдніків

На прес-конференції, що відбулася після п’ятигодинного допиту Януковича представник Генеральної прокуратури заявив, що Віктор Федорович не сказав нічого важливого. Але давайте пригадаємо, які запитання були адресовані «легітимному» представниками ГПУ? Також не важливі і поверхневі, щоб отримати цінну інформацію для слідства потрібно щонайменше запитати про неї, і зробити це процесуально правильно, інакше в цій інформації не буде ніякого сенсу.

Фото: EPA/UPG

Не можу стверджувати як у інших, а у мене було враження, що я переглядаю третьосортну виставу, а не найважливіший допит за останні три роки, а можливо і за всю історію країни. Заявилася думка про узгодженість кроків та тематики допиту між Януковичем та представниками сьогоднішньої влади. Підтверджень цьому декілька.

Перше – юридичне. Янукович В.Ф. був допитаний у якості свідка, а не у якості підозрюваного. Так, йому була оголошена підозра особисто Генеральним прокурором до початку допиту, але це зовсім по іншій справі, в справі розстрілів на Майдані процесуальний статус В.Ф. Януковича свідок.

Стаття 87 КПК України передбачає, що докази набуті з показань свідка. який надалі був визнаний підозрюваним чи обвинуваченим у цьому кримінальному провадженні є недопустимими. Тобто якщо гіпотетично Янукович буде визнаний потерпілим по цій справі то допит не буде носити жодної цінності для слідства, або В.Ф. все ж таки залишиться у статусі свідка.

Висновок: або в прокуратурі зовсім ідіоти, або це зроблено навмисно.

Друге – мовчання легітимного. Як гадаєте, чи є у Януковича якась інформація, яка може завдати нищівного удару по топ верхівці сьогоднішньої влади? Про те хто і скільки разів був у нього в кабінеті під час Майдану, про що говорив, про те хто дозволив Януковичу зникнути з України і на яких умовах, пр. фінансування опозиційних сил при правлінні Партії Регіонів, тощо. Віктор Федорович збитий льотчик, йому нічого втрачати і другого такого шансу завдати нищівного інформаційного удару напевно вже не буде, це не прес-конференція, це суд влаштований українською стороною, тупо втрачати такий шанс. Але Янукович як справжній авторитет вирішив що базікати в суді йому не «по масті». Чи просто так? Впевнений що ні.

Третє – спроби зриву. Пам’ятаєте дії Правого Сектору по блокуванню колишніх беркутовців? Навіщо так бажати притягнення Януковича до відповідальності, спочатку казати, що його неможливо засудити бо він переховується, потім як він з’явився, казати наскільки його допит важливий і врешті решт намагатись зірвати його? Можливо не все ще було погоджено? Погодьтесь довіри між сторонами жодної і узгодження позицій процес складний в такій ситуації. Якщо Януковича щось не влаштує то він просто не прийде на допит, а Банковій потрібно було показати, що вони також зможуть скасувати допит, врешті решт це і було продемонстровано.

Четверте – дії після допиту. Погляньте на риторику глашатих Банкової в дні після допиту, вони, по-перше, не піддають критиці дії прокуратури, стверджують що це перемога і Фьодорич на гачку після допиту, а по-друге вони завзято поливають брудом не Януковича а панів Фірташа та Льовочкіна, адже саме про них казав легітимний. Про давній конфлікт Банкової з цією силою знають усі, тепер на стороні ПОП грає навіть Янукович.

Тепер вам вирішувати чи були домовленості між теперішніми і колишніми чи ні.

Сергій Назаренко Сергій Назаренко , Виконавчий директор Аналітичної групи «Левіафан»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram