ГоловнаБлогиБлог Сергія Надала

Приклад Тернополя: Економія та ефективність - єдиний засіб боротьби з високими тарифами

Тема підвищення тарифів на послуги ЖКГ є однією з головних не тільки для простих людей, які отримують платіжки, але й для місцевої влади, котра відчуває напевно найбільший тиск з боку людей за високі тарифи. Коли є проблеми, потрібно шукати рішення.

Фото: urist.in.ua

Висока ціна — плата за Незалежність. Для початку всім нам, і простим людям, і тим, кому делеговані повноваження громадою потрібно усвідомити просту істину: “Високі тарифи є платою за Незалежність”.

З різних об’єктивних і суб’єктивних причин ситуація склалася так, що донедавна основу енергетичного балансу України складав імпортований російський газ. До 2014 року більшість українського політикуму, виявляючи недалекоглядність, і навіть не припускала можливість війни з основним постачальником газу. Хоча ймовірність такого конфлікту була передбачувана, особливо після війни 2008 року проти Грузії. Активний пошук альтернативи реально розпочався тільки зараз. Україна почала закуповувати європейський газ. Україні вдалося більш ніж вдвічі скоротити споживання російського газу. Ціна газу більше ніколи не буде такою, як у радянські часи. І це наша плата за Незалежність, яку до нас заплатили Польща, Литва, Латвія, Естонія. Ці країни свого часу також потерпали від енергетичних воєн. Крім цього, з радянських часів в країні залишилися так звані “природні монополії”. Це компанії, які постачають газ, що є основним енергоносієм для виробництва тепла. Таким чином, для більшості комунальних підприємств немає альтернативи.

Об’єктивно, треба розуміти, тарифи будуть зростати у ближчій перспективі. Єдиний аспект, на який може впливати місцева влада — це економія і ефективність, яка дозволить споживати менше дорогих ресурсів. Саме цим шляхом, ми вирішили йти у Тернополі.

Ефективність дає економію

Кілька років тому у Тернополі розпочалася програма термомодернізації. Було запущено кілька експериментальних проектів. Тепер це вже позитивна тенденція.

Програма включає кілька напрямків. По-перше, це утеплення будинків, що дає на початку економію 15-20 %. По-друге, це удосконалення опалювального обладнання, що дозволяє економити до 80 % газу. По-третє, це можливість людям самим регулювати температуру у своїх помешканнях.

Проекти з модернізації дають значний ефект. Встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) міська рада почала з об’єктів комунальної власності (школи, дитячі садки, лікарні). Це, як правило, були будівлі з найгіршим станом опалювальної системи. Як і багато міст України, Тернопіль не знав капітальних ремонтів опалювальної системи з радянських часів. Минулого року ІТП почали встановлювати і у житлі простих мешканців міста. Це спільна ініціатива, де міська рада фінансує 70 %, а мешканці 30 %. За кілька перших місяців функціонування такого ІТП, мешканцям вдалося на 60 % скоротити свої витрати на тепло. Це при тому, що тарифи виросли в рази. Вже в найближчий час у Тернополі планують встановити ще 60 індивідуальних теплових пунктів.

Де шукати кошти

Безперечно, проекти з термомодернізації є доволі коштовними. Не завжди місцевий бюджет може дозволити собі одномоментні великі витрати. Проте взаємовигідні умови можна знайти, працюючи з міжнародними кредитними установами. Зокрема Тернопіль налагодив співпрацю з з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією, фондом DemoUkrainaDН, ЄБРР та Світовим банком. Саме співпраця з міжнародними фінансовими структурами та виробниками обладнання для ефективного використання енергоносіїв дає можливості забезпечити тепло в оселях людей і при цьому зберегти доступний рівень рівень сплати за комунальні послуги.

Починати потрібно з прозорості і оцінки реальної ситуації. Кілька днів тому заступник посла Швеції в Україні Генріх Нурберг та керівники представлених в Україні шведських енергоефективних компаній відвідали Тернопіль. Це вже не перший візит представників іноземних держав, що мають досвід у впровадженні енергоефективних технологій. Як наслідок згідно стратегії, яку нещодавно затвердив Уряд Королівства Швеція Україні буде виділено 20 млн. євро, левова частка з яких стосуватиметься енергоефективності та чистих технологій і ці кошти прийдуть у Тернопіль. А почалося все кілька років тому, коли ми детально проаналізували енерговитрати міста і прийшли до висновку, що за рік наше місто витрачає енергії на суму, яка перевищує річний бюджет Тернополя.

Після цього було розроблено план покращенні енергоефективності, у першу чергу у муніципальному секторі. У більшості шкіл, лікарень, дошкільних закладів було проведено роботи з модернізації систем опалення, утеплення. Планомірно відбувається перехід на світодіодні лампи у вуличному освітленні. Вже зараз у муніципальному секторі досягнуто економії бюджетних коштів, які раніше витрачалися на опалення, на третину. Безперечно, що така економія не завжди помітна на фоні знецінення національної валюти. Але без цих заходів економії, ситуація була б ще більше катастрофічною. Наступною метою є збільшення ефективності у приватному секторі.

Таким чином, ефективність і економія це єдиний шлях для забезпечення тепла і прийнятних тарифів.

Сергій Надал Сергій Надал , Міський голова Тернополя
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram