ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Соціальна конституція: нова генеральна угода між профспілками і владою запустить реформу оплати праці

Вперше за останні 5 років Уряд, роботодавці та профспілки підписали Генеральну угоду. Вона визначає порядок відносин влади, бізнесу і людей праці у соціальних питаннях. По суті – це Соціальна Конституція країни.

Фото: gregorylee/Depositphotos

Текст довго узгоджували і це скоріше компромісний варіант, ніж ідеальний. Але цей документ, нарешті, офіційно регулюватиме відносини учасників соціального діалогу та ляже в основу реформи оплати праці.

Ми з профспілками оголосили цю реформу своїм багатотисячним Маршем «Європейським цінам - європейську зарплату». Тепер ми задокументували, що Уряд має стати партнером в цьому процесі.

В першу чергу потрібен новий прожитковий мінімум. Профспілки в своєму законопроекті, який ми разом подали до ВР, пропонують 3076 гривень. Нова точка відліку підніме і зарплати та пенсії. Зростання доходів має випереджати інфляцію.

З угодою ми зможемо боротися і з заборгованістю, і захищати трудові колективи від інших порушень прав. Я, як представник профспілок у Парламенті, перш за все візьмусь за ліквідацію ідеї позбавити права дострокового виходу на пенсію робітників, які працюють в шкідливих умовах. Ревізію так званих списків 1 і 2 ініціювали ще за Яценюка.

Наприклад, серед металургів і гірників понад 40 тисяч тих, хто ризикує життям і здоров’ям заради промислового потенціалу, не зможуть вийти на заслужений відпочинок на 5 років раніше. Ми не дозволимо економити кошти Пенсійного фонду на них. І тепер маємо документальну базу для переговорів із владою.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram