ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

«Рабський» трудовий кодекс

Складається враження, що в Україну повертається кріпацтво. Як і сотні років тому, пани знов хочуть нас закувати в «кайдани». У цей раз за допомогою нового Трудового кодексу. Але я б його назвав Рабським. Бо суть його саме така.

Фото: www.gazeta.lviv.ua

Трудовий кодекс України був затверджений в далекому 71-му році. І протягом більше 40 років до нього вносились усілякі правки. Депутати так і не наважилися за всі роки незалежності «народити» новий Кодекс, який би відповідав реаліям часу. Лише у 2013 році була спроба Партії Регіонів ухвалити новий Кодекс. Але те, що там пропонувалось люди сприйняли в штики і цей документ так і не ухвалили. Наразі існують два проекти Трудового кодексу. Один лобіює Мінсоцполітики, другий – Михайло Папієв, екс-міністр праці та соціальної політики та депутат від Опозиційного блоку. Якщо Кодекс Мінсоцполітики просто вивісили на сайті відомства, то Кодекс Папієва зареєстровано у Верховній Раді, а Комітет соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував прийняти його за основу.

Чого ж очікувати 17 мільйонам працездатних українців від цього Кодексу?! А я вас скажу – нічого доброго! У разі його прийняття українців чекають необгрутовані скорочення, звільнення, урізання відпусток, довжелезні випробувальні терміни, надурочні роботи та праця в нічний час. Але найцинічніше те, що у цьому Кодексі просто «кладуть» на профспілки. Наприклад, для того, аби звільнити членів профспілки потрібно лише погодити це питання з профспілками, а не отримати їхню згоду, як це було раніше. Прописані в Кодексі і умови, за яких у профспілок навіть не будуть просити погодження на звільнення. Це і прогули, невиконання трудових обов’язків тощо. Не будуть питати дозвіл у профспілок і на роботу в надурочні години та вихідні – їх лише про це повідомлятимуть. Зараз же на це потрібен дозвіл. Також з профспілками не будуть узгоджуватися правила внутрішнього трудового розпорядку. Роботодавець сам все вирішить.

Куди ще Папієв підклав свиню? Наприклад, неповнолітніх можна без обмежень звільняти, також їм дозволили працювати в нічний час. До речі, «попіклувалися» в Кодексі і про жінок з дітьми до 3 років. Тепер їх без проблем зможуть залучати до роботи з 22 години.

Порадував «Рабський кодекс» роботодавців і тим, що випробувальний термін може тривати до 6 місяців. Ти батрачиш пів року, а потім тебе просто гонять у шию. Думаю, про таку практику багато хто знає не з чуток.

А ще, коли ви будете відпочивати, ваш шеф може без докорів сумління відкликати вас з відпустки.

Якщо ваше підприємство буде зливатися з іншим, то вас можуть без проблем скоротити. А якщо ваше підприємство тимчасово простоює, роботодавець може вас просто перевести на інше. І це лише вершина айсбергу. Якщо копнути глибше, то нас по суті запрягають у ярмо. Працюй більше, отримуй нестабільну гривню, плати здирницькі тарифи – почувай себе рабом. Таке враження, що саме такий лозунг тих, хто ці новації запроваджує.

Два тижні тому я був на круглому столі в Харкові, який влаштував Національний юруніверситет імені Ярослава Мудрого. Говорили про цей «Рабський кодекс». Всі розгромили його в пух і прах. Я висловив свою чітку позицію, що не здам ні грама повноважень профспілок і не дам зробити з українців кріпаків.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram