ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

«Народний фронт» наступив на граблі «регіонів»

Українці добре пам’ятають, що силове протистояння під час Революції гідності почалося на вулиці Грушевського після ухвалення диктаторських законів 16 січня. Обмеження прав і свобод стало каталізатором у боротьбі з режимом Януковича. На жаль, деякі депутати та урядовці страждають на коротку пам'ять. І рік потому українцям в наглу хочуть закрити рота, пояснюючи це тим, що на авторитет держави і влади ніхто не в праві посягати.

Фото: Макс Левин

Є такий вислів «геростратова слава». Він означає, що людина увіковічнила своє ім’я завдяки своїм злодіянням. Думаю, що таку славу вже заслужили «регіонали». Таке враження, що тепер на неї претендує «Народний фронт». І перший їхній «бойовий» фронт – це свобода слова. Точніше її знищення. Все почалося з закону «Сюмар-Путіна», в якому добивалися того, аби в Україні працювали умовно 3 канали, і ті «ручні». Нацрада з питань телебачення та радіомовлення почала роздавати направо і наліво попередження.

І тепер «фронтовики» намагаються забити останній цвях у «труну свободи слова» - нардеп від фракції «Народний фронт» Костянтин Матейченко зареєстрував законопроект, який вносить зміни до Кримінального кодексу. У разі прийняття цього документу, будь-яка критика органів державної влади, місцевого самоврядування, незалежно від того, обґрунтована вона чи ні - може спричинити притягнення до кримінальної відповідальності. За критику влади можна буде засуджувати до виправних робіт на строк до 2 років, до арешту на 2 місяці, або позбавлення волі – до 3 років. Нічого вам не нагадує?

Уряд протягом року не спромігся на проведення реформ, тому не бачить нічого кращого, аніж закрити рот тим, хто його критикує. Для цього використовуються депутати підконтрольної фракції. Але ні до чого хорошого такі ініціативи не приведуть. Напевно, у «Народного фронту» дуже коротка пам’ять і вони забули до чого призвело ухвалення диктаторських законів 16 січня.

Я направив депутатське звернення до першого заступника голови фракції «Народний фронт» Андрія Тетерука та Прем’єра Арсенія Яценюка. Вимагаю у них терміново вжити всіх заходів, аби відкликати антиконституційний законопроект Матейченка. Він порушує основний закон Держави – Конституцію, яка гарантує право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Уряду потрібно шукати інших форм діалогу зі своїм народом. Бо якщо нам іще і рот закриють, то не солодко буде можновладцям. Тому можу відразу заявити, що якщо не буде відкликано цього антиконституційного законопроекту, я спільно з профспілками залюбки влаштуємо акції всенародного гніву.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram