ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Вижити за будь-яку ціну: Уряд іде у «соціальний» наступ

Сьогодні виповнюється рівно рік урядування Арсенія Яценюка. Це був рік великих очікувань і великих розчарувань. Я вже неодноразово говорив, що прем’єр навіть не спромігся створити конкретний план дій. Але те, що відбувається зараз інакше, як «соціальний геноцид» не назвеш. Під шумок Кабмін хоче провести закони, які не вдалося перед Новим роком. Яценюк знов говорить про збільшення пенсійного віку, страхового стажу, зменшення пенсій, а то і про повне їх скасування.

Фото: Макс Требухов

Перед Новим роком увага українців була прикута до прийняття Бюджету. Тоді, аби уникнути соціального бунту, з документу прибрали найбільш скандальні положення. Вони стосувалися освіти, пільг, пенсійного віку тощо. Але не треба забувати, що Бюджет пишуть наші міжнародні кредитори. І вже на наступному тижні Рада може розглянути «потрібні» Уряду закони. Без них нам не дадуть грошей. У Кабміні кажуть, що кредит від МВФ допоможе стабілізувати економіку. А як на мене, то він змусить українців бути нікими іншими, як рабами. Урядовий законопроект 2212 передбачає підвищення пільгового пенсійного віку та страхового стажу на 5 років. Пенсію працюючим пенсіонерам виплачуватимуть у розмірі 85%. А держслужбовцям-пенсіонерам взагалі нічого не платитимуть. І це при тому, що у діючому Бюджеті вже встановили ліміт на зарплату держслужбовців – не більше 7 мінімальних зарплат, а це приблизно 8500 гривень. При такій зарплаті у 200 євро звичайно ж «ніхто не буде брати хабарі»!

А тепер я вам нагадаю про ще одну ініціативу Кабміну, про яку зараз просто замовчують. Ще у серпні минулого року Уряд та НБУ підписали з МВФ Меморандум про економічну та фінансову політику. Там чорним по білому написано, що чисельність працівників бюджетної сфери буде скорочена на 3%. На вулицю виганяють 100 тисяч працівників соціальної, медичної та освітньої сфер.

І це все відбувається на фоні тотального зубожіння. Лише за рік українці стали біднішими втричі. Переглянути мінімальні пенсії, зарплати та прожитковий мінімум Уряд хоче лише в грудні! До мене щодня телефонують люди і ставлять лише одне питання: «Як нам вижити?». Зараз виплати заморожені на рівні 2013 року і мінімальні зарплати та пенсії становлять менше 80-ти доларів на місяць. Тобто, за розрахунками ООН українці живуть у злиднях, отримуючи щодня 2,5 долара. Якщо відкласти перегляд зарплат і пенсій ще на рік, ситуація буде катастрофічною. Людям просто не буде за що купити їжу та предмети першої необхідності. А це потягне за собою занепад вітчизняного виробництва та зростання видатків з бюджету на допомогу малозабезпеченим.

На противагу урядовій політиці, я спільно з профспілками розробив закони, які хоч якось допоможуть українцям пережити складні часи. Перший законопроект передбачає внесення змін у Бюджет-2015. У ньому пропонується збільшити у липні та у грудні цього року розміри прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та пенсії. Прожитковий мінімум з липня може піднятися до 1578 гривень, а з грудня – до 1660 (Уряд пропонує 1330). Мінімальна пенсія з липня може становити 1259, з грудня – 1324 (Уряд – 1074). Мінімальна зарплата у липні може збільшитися до 1655, у грудні – до 1740 (Уряд – 1378). Відразу хочу сказати, що мене критикують за те, що на ці гроші важко буде прожити. Але давайте підходити з іншого боку, краще так, аніж ніяк.

Також вніс до Ради законопроект, який передбачає удосконалення методології визначення прожиткового мінімуму. Зараз він становить 1176 гривень і визначається на підставі наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг. Переглядатися ці набори мають щонайменше раз на 5 років. В Україні вони залишаються незмінними вже 15 років! Наразі офіційний розмір прожиткового мінімуму занижений у порівнянні з фактичним на 35%. І з кожним днем ця цифра стає все більшою.

Тож я «вітаю» Уряд з днем народження і прогнозую, що дуже скоро під його стіни прийдуть тисячі людей, аби теж «привітати» його!

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram