ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Закрити рота ЗМІ: чи виживе свобода слова в Україні?

Вітчизняним мас-медіа намагаються закрити рота. І хочуть це зробити під прикриттям боротьби з інформаційною пропагандою, яку веде Росії. Зараз у Верховній Раді лежать кілька законів, які передбачають закриття будь-якого радіо чи телеканалу, якщо ними володіють іноземці, особи з офшорної зони чи держави-агресора. Тобто після ухвалення одного з цих законопроектів, у нас залишиться максимум два-три канали, які будуть повністю контролюватися згори.

Три «рейдерських» законопроекти зараз знаходяться у Верховній Раді. Всі так чи інакше чинять тиск на ЗМІ. Захистити вітчизняний інформпростір законотворці кинулися після того, як у новорічну ніч з телеекранів для них заспівали поборники «русского мира». Але не треба забувати, що ці законопроекти є повною копією російських законів, які були подані до Держдуми партіями-сателітами Путіна – Комуністичною партією Геннадія Зюганова та Ліберально-демократичною партією Володимира Жириновського.

Тепер і у нас є закон «Путіна», але в українській «фронтовій» редакції. І за високими словами ховається справжня мета – отримання повного контролю над українськими ЗМІ. Дуже легко маніпулювати людьми через два-три підконтрольні канали. Дуже зручно замовчувати якісь факти, а про якісь говорити. Думаю, що у разі ухвалення цих законів ми не почуємо жодного слова про відсутність реформ, крах економіки та соціальної сфери. Проте будемо чути про дипломатичні та кредитні успіхи керівництва уряду, перемоги в АТО. Путін зомбує росіян, що в Україні хунта, а наш уряд буде зомбувати, що в країні нічого поганого не відбувається.

Масштаби катастрофи величезні. Законотворці передбачили, що якщо хоч однією акцією телерадіоорганізації володіють іноземці, громадяни держави-окупанта або особи, які зареєстровані в офшорній зоні, то ЗМІ має бути позбавлено ліцензії. Навіть якщо одна єдина акція куплена на біржі.

Я запропонував зовсім інший діловий і цивілізований підхід до цієї ситуації. У Раді вже зареєстровано мій альтернативний законопроект №1768-1. Документ передбачає заборону на створення і діяльність телерадіокомпаній, в яких 50 і більше відсотків голосів у вищому органі управління контролюється прямо чи опосередковано особою-резидентом країни-агресора (окупанта). Окрім цього я передбачив, що протягом шести місяців з моменту набрання чинності цього закону, телерадіоорганізації можуть привести свої установчі та статутні документи у відповідність до його положень про обмеження участі у статутному капіталі. Такий підхід дійсно допоможе, а не буде рейдерським захопленням.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram