ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

У профспілок з’явилася своя людина в парламенті

Без перебільшень можна сказати, що стався історичний момент для всього профспілкового руху. Організація, яка представляє інтереси мільйонів українців нарешті отримала свого представника у Верховній Раді. Думаю те, що ми вважали вже давно мертвим, отримає друге дихання.

Часом ми чуємо з телеекранів, що страйк профспілок паралізував життя того чи іншого міста. Спочатку ми думаємо про те, які ж незручності чекають на його городян. Але якщо подивитись з іншої сторони, то можна зрозуміти, що таке профспілка. У цивілізованому світі – це потужна сила, до якої прислухаються роботодавці та держава. У нашій країні все склалося трохи інакше. Незважаючи на те, що ми маємо довгу профспілкову історію, вона ніколи не була рушійною силою. Її функції зводилися до певних бонусів, які отримували її члени. Але зараз українцям потрібні не бонуси – їм потрібні нормальна робота та життя.

Вісімнадцять всеукраїнських профспілкових організацій делегували мені право представляти свої інтереси в парламенті. Думаю, що останньою краплею, коли профспілки усвідомили, що їх не чують, стало ухвалення Бюджету на цей рік. Тоді профоб’єднання неодноразово зверталися до Уряду, аби до них дослухались. Писали листи Президенту, аби той змусив Уряд почути профспілки. Але Кабмін залишився невблаганним. І отримав те, чого заслужив. Тоді під стінами Верховної Ради зібралися тисячі простих українців. Вони просили не забирати останнє. І профспілковий тиск частково спрацював. Але виходити по кожному приводу на вулицю теж не варіант. Тому було вирішено об’єднати зусилля.

Як перший заступник голови Комітету ВРУ з питань соцполітики, зайнятості та соцзабезпечення я працюю з профспілками вже не перший день. І вирішив піти далі – відновити та розвивати профспілковий рух. Мені довірились 18 всеукраїнських профспілкових організацій, які представляють інтереси мільйонів українців. І в найближчих планах підписати угоду з іще 30-а профспілками. Наша мета – спільно оновити законодавчу базу для реального захисту найманих працівників. А трудові права робітників будемо боронити у акціях протесту. Хай до цього будуть готові всі. Тепер профспілки отримають потужний голос, який почують в кожному урядовому кабінеті.

Плани у нас дуже амбітні. Невдовзі свої двері відкриє офіс уповноваженого. Також ми готуємося до всеукраїнського профспілкового туру. Окрім цього вже скоро почне видаватися газета та працювати сайт, соцмережа, стартує ряд навчальних проектів.

В єдності наша сила, тому хотілося б, щоб до нашого руху долучалися усі небайдужі, в тому числі і профспілкові лідери.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram