ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Мій Різдвяний «подарунок» для олігархів

Уряд підкинув під ялинку кожної української родини подарунки: податки, антисоціальний бюджет, скасування пільг і ще бозна-що. Не наважився Яценюк привітати такими ж подарунками тільки олігархів. Вони лишилися майже з тими ж преференціями. Далі про мій різдвяний презент для олігархів.

Фото: Макс Левин

Затягнути паски. Саме під таким лозунгом пропонує провести цей рік простим українцям уряд. Податок з пенсії, на нерухомість, з депозитів… Натомість олігархи продовжують свою дольче віту. Їм навіть дозволили не платити податок на авто, зробивши винятки для BMW X5, Mercedes-Benz ML, Porsche Macan, Cayenne, Panamera, Range Rover Sport… Їх можна побачити під Радою та урядом. Загалом “жирних котів” дуже опосередковано торкнулася податкова реформа. Єдині, хто «постраждав» – це зернотрейдери. Їх позбавили відшкодування ПДВ. У 2014 році це коштувало б державному бюджету 18 мільярдів гривень. А урядові мародери-корупціонери заробили б від 20% відкату. Це 3,6 мільярда гривень. Щоб зекономити таку суму, українцям хотіли підняли пенсійний вік.

Не торкнулися ініціативи Яценюка олігархічних груп, які експортують залізну руду та метал. А цю сферу в Україні незмінно контролюють Рінат Ахметов, Костянтин Жеваго, Вадим Новинський, Віктор Пінчук, Сергій Тарута, Олег Мкртчан, Володимир Бойко і цей список можна продовжувати. Лише за рік вони змогли збільшити свої статки втричі через те, що курс долару втричі зріс. Простим людям так не поталанило. Їм ніхто не проіндексував зарплату. Олігархи купують за гривню, продають за валюту. Олігархи багатіють, люди зубожівають.

Тому я запропонував позбавити цих «господ», які експортують залізну руду і метал, права отримувати бюджетне відшкодування ПДВ. Відповідний законопроект зі змінами до Податкового кодексу я вже зареєстрував у парламенті.

Відшкодування ПДВ – це бізнес прем'єрів. Я вже неодноразово говорив, що половину відшкодованого ПДВ повертають конкретним олігархам. І не лише ця тема об’єднує уряд та олігархів. Згадайте лише скандал з фінансуванням вугільної промисловості на окупованих територіях. Останні звіти теж підтверджують, що у когось рильце в пушку. Найбільшими отримувачами відшкодування ПДВ в грудні цього року став розташований на неконтрольованій українською владою території Алчевський меткомбінат, що отримав більше 271 мільйона гривень.

У Верховній Раді є велике олигархічне лоббі. У влади не вистачає волі встановити цій наволочі “правила гри” від простих українців.

Проте, корупційний оборот відшкодування ПДВ складає до 20 мільярдів гривень. Економія ж складе для бюджету – 100 мільярдів. І це шлях до бездефіцитного бюджету. Я буду домагатися цього рішення, зокрема через рух профспілок.

Зі святами, “дорогі” жирні коти!

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram