ГоловнаБлогиБлог Сергія Галетія

І знову хто в ліс, а хто по дрова

Вкотре законодавчий процес відбувається, як у нас це добре вміють робити — всупереч логіці. Наведу тут одразу пряму зрозумілу усім аналогію, щоб ви теж швидко побачили, в чому суть. Будь-хто погодиться, що не можна спочатку укласти лінолеум чи інше оздоблювальне покриття, а потім робити стяжку підлоги для її вирівнювання. Яка має бути послідовність — очевидно. Чому ж законодавчий орган намагається діяти, аби знову все ускладнити? Штовхає заплутатися в суперечностях, а потім буде намагатися їх «героїчно» розв'язувати, витрачаючи час на черговий круг тяганини проходження законопроектів. Навіщо це марнотратство зусиль, яке призводить до хронічної правової недолугості? Невже одразу неможна діяти правильно? Питання риторичні.

От саме цього й вимагає громадськість від народних депутатів стосовно розгляду законопроекту № 7539, яким пропонується ціла низка змін до законодавства про авторське право і суміжні права. Повністю поділяючи нижченаведені вимоги пропоную до вашої уваги текст Заяви групи «Культура» Реанімаційного Пакету Реформ (РПР):

Громадськість закликає відправити законопроект № 7539 щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав на повторне перше читання

У порядок денний парламенту вже найближчий час на перше читання може бути винесений урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав» (реєстр. № 7539). 14 березня профільний парламентський комітет з питань науки і освіти на своєму засіданні вже ухвалив рішення рекомендувати прийняти документ за основу у першому читанні.

Цей законопроект продовжує практику нехтування Міністерством економічного розвитку і торгівлі процедури підготовки нормативно-правових актів з залученням фахових експертів і обговорення у зацікавлених спільнотах, як це відбулося з дотичним законопроектом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» (реєстр. № 7466), який наразі напередодні другого читання намагається відкоригувати створена при профільному комітеті робоча група.

Зараз вже зрозуміло, що ці обидва законопроекти змістовно пов’язані один з одним та їхнє опрацювання має відбуватися послідовно. Тобто до голосування в остаточній редакції законопроекту № 7466, напрацювання будь-яких пропозицій до законопроекту № 7539 буде неефективним та професійно безпідставним.

Експерти групи Культура Реанімаційного Пакету Реформ закликають парламент зачекати з ухваленням у першому читанні законопроекту № 7539 оскільки:

• має відбутися розподіл сфер колективного управління (обов’язкового та розширеного), що виявить яких саме нормативних положень не вистачає у базовому законі, у тому числі термінологічного апарату;

• мають бути оновлені та доповнені правові норми щодо використання об’єктів авторського права і суміжних прав (аудіовізуальних творів, репрографії, права слідування) разом з діями учасників здійснення цих прав, яких зараз законопроект № 7539 не містить та залишається незрозумілим чи увійдуть вони до № 7466 чи ні (сталося так, що останній руйнує логічну побудову стосунків базового закону й «підпорядкованого»);

• слід усунути розбіжності, які стануть наявними після ухвалення законопроекту № 7466, наприклад: застосування такого об’єкта суміжних прав як «відеограма», якого у міжнародних угодах, до яких приєдналася Україна, не існує (є «перший запис фільму»). Законопроект № 7539 намагається видалити з законодавчого поля цей термін. Втім, робить це теж у неприйнятний спосіб;

• важливо врахувати зміни до самого тексту законопроекту № 7466 щодо питань колективного управління, які робоча група немала можливість додати з об’єктивних обставин (стислі строки, структурні обмеження тощо) та усунути його розбіжності з оновленим базовим законом.

Таким чином, у разі прийняття у першому читанні законопроекту № 7539 (до набрання чинності № 7466) до нього не зможуть бути подані необхідні зміни у режимі депутатських поправок і пропозицій, а головне, що наявна структура законопроекту № 7539 істотно обмежує можливість подання таких критично необхідних до нього змін.

Враховуючи вище зазначене, поточна редакція законопроекту № 7539 та ініціативи щодо найшвидшого ухвалення його у першому читанні не відповідають потребам захисту прав суб’єктів авторського права і суміжних прав в Україні. Саме тому експерти групи Культура Реанімаційного Пакету Реформ закликають народних депутатів не ухвалювати законопроект № 7539 у першому читанні та проголосувати за повернення документу на доопрацювання до Комітету з питань науки і освіти.

Сподіваюся, що цей голос буде почутий.

Сергій Галетій Сергій Галетій , Голова комісії НСКУ з пропозицій до законодавчих ініціатив
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram