ГоловнаБлогиБлог Сергія Бульбахи

Співробітництво територіальних громад — шлях до розвитку

Новосанжарський район — лідирує по міжмуніципальному співробітництву. Нещодавно, до мене зателефонувала журналістка з газети “Нова Доба”, що на Черкащині, і повідомила про те, що міжнародна організація USAID оприлюднила результати, де Полтавська область лідирує по Україні за кількістю укладених угод по міжмуніципальному співробітництву. В свою чергу, у Полтавській області також є лідери — Новосанжарський та Кременцуцький райони.

Журналістка поцікавилася успіхами нашого району щодо співробітництва між громадами. Я розповів їй про наші проекти, про пріоритетні напрямки роботи нашого району. І замислився, якщо людина з іншої області зацікавилася нашим досвідом, то варто написати про наші досягнення. Можливо, комусь в пригоді стане досвід Новосанжарщини. Я вважаю, що договори про співробітництво територіальних громад – це реальний механізм вирішення нагальних завдань та покращення якості послуг, що надаються жителям громад. Адже немає проблем, які не можна вирішити. Є проблеми, які не хочуть вирішувати. На сьогодні у Новосанжарському районі укладено 8 договорів про міжмуніципальне співробітництво громад.

Хочу зазначити, що починали ми міжмуніципальне співробітництво з найпростіших проектів. До прикладу, у 2016 році між трьома громадами був укладений договір на придбання санітарного автомобіля для сільської амбулаторії. Для однієї громади придбати автомобіль — завдання не з легких. Об'єднавши спільні зусилля, амбулаторія з 2016 року має таку необхідну річ для сільської місцевості, як санітарний автомобіль.

Наступним кроком було спільне утримання комунального підприємства із збирання та вивезення твердих побутових відходів. Зрозуміло, що створювати подібне підприємство на базі однієї громади — недоречно. По-перше, не завжди знайдуться кошти на його утримання. По-друге, підприємство має змогу надавати більший обсяг послуг, ніж для однієї громади. Тому, враховуючи всі “плюси” та “мінуси”, громади вирішили об'єднатися та працювати на благо людей. Втілення цього проекту, на мій погляд, є раціональним і добре обдуманим рішенням громад.

Суттєвим кроком стало придбання для Новосанжарської центральної лікарні сучасного обладнання, яке дозволило набагато швидше та якісніше проводити медичні аналізи та процедури. Я вважаю, що якісне медичне обслуговування наших земляків — це один із головних пріоритетів у роботі керівників. І ми, незважаючи на нелегкі часи, повинні на цьому не зупинятися, а шукати шляхи для подальшого покращення оснащення медичних закладів.

Досить велику кількість роботи нам вдалося зробити за ці кілька років, але на цьому наш район зупинятися не збирається. Я впевнений, що найближчим часом громади будуть і надалі реалізовувати проекти міжмуніципального співробітництва. Ось вже зараз дві такі угоди розробляються між громадами. Перший проект — це створення Центрів пожежної безпеки, а другий, інноваційний — забезпечення високошвидкісним інтернетом найвіддаленіших куточків району.

Безпека громадян — найголовніше завдання для громад. Створення центру пожежної безпеки — це можливість і спроможність громади повноцінно захистити і вберегти своїх жителів. Я добре розумію, що створення центру — завдання не просте. Потрібно, щоб була необхідна техніка та устаткування. Але об'єднавши свої зусилля, громадам вдасться реалізувати задум. Я вважаю, що створення центрів пожежної безпеки є дуже доцільним, а на сьогодні доступно лише для спроможних громад, адже такі центри потребують ресурсів не лише на початковому етапі, а й на етапі утримання.

Я розумію, наскільки важливо у наш час мати доступ до Інтернету. Це неоціненні переваги: комунікація, інформація, розваги, послуги. Але в той же час я добре розумію, що у невеликих селах на сьогодні не має можливості підключитися до якісної мережі. Саме цей проект міжмуніципального співробітництва дозволить громадам спільним коштом “підключити” села до Інтернету, а це і амбулаторія, і школа, і дитячий садок, і бібліотека…

Я вважаю, громади, які мають не велику кількість населення та мінімальний бюджет, мають використовувати договори міжмуніципального співробітництва аби створити ефективну систему управління та розвиток територій. Підготовка та підписання відповідних договорів, підготовка та написання проектів потребує не лише прагнення вирішити проблеми, а й відповідних знань. Я й надалі буду співпрацювати з головами ОТГ для того, щоб якнайшвидше посприяти формуванню відповідних компетенцій у керівників громад.

Серед переваг міжмуніципального співробітництва можна виділити:

1. Громади можуть об'єднувати свої ресурси, щоб покращити ефективність роботи. Об'єднавшись вони можуть зробити, те чого б ніколи самостійно не вдалося досягти. Вони можуть надавати нові послуги або підвищити якість послуг, які вже надаються громадянам, залучити більш кваліфікований персонал, здійснити мобілізацію існуючих ресурсів.

2. Громади мають можливість залучати зовнішнє фінансування як від держави, так і від приватних партнерів, або іноземних бізнес-партнерів; брати участь у грантових програмах і отримувати кошти на розвиток громад.

3. Громади мають змогу обмінюватися знанням та досвідом у наданні окремих послуг, щоб покращити їхню ефективність.

Я вважаю, що сьогодні перед об’єднаними громадами відкриваються колосальні можливості для самореалізації. І це не лише створення комфортних побутових умов проживання людей. Це ще й використання усіх інструментів для розвитку територій і підвищення їхнього іміджу та інвестиційної привабливості.

Лише від правильних організаційних рішень буде залежати, чи зможуть громади використати свої можливості зараз, щоб в майбутньому процвітала вся країна.

Сергій Бульбаха Сергій Бульбаха , Голова Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram