ГоловнаБлогиБлог Сергія Березенка

Ціна Незалежності

Незалежність, здобута 25 років тому, для багатьох людей була більше формальною, аніж справжньою. Бо ще цілих 23 роки після того Україна продовжувала жити під пильним «дружнім» оком свого північного сусіда - економічно, енергетично, гуманітарно. А найголовніше – ментально та психологічно. «Багатовекторна» політика робила Україну буферною державою поміж двома світами – цивілізованим і дикунським, тож про реальну Незалежність годі було й казати.

Фото: EPA/UPG

У 2013 році ми нарешті зробили свій європейський вибір. Найвищою ціною якого стала Небесна Сотня.

Після цього ми пізнали справжню ціну багатьох речей – російської «братерської дружби» і могутньої світової підтримки. Волонтерського подвигу тисяч українців і добровольчого духу наших воїнів. Ціну зради і ціну перемоги – без будь-яких лапок і хештегів.

З перших днів російської агресії український народ з дня у день сплачує свою ціну за Незалежність – життями і здоров’ям своїх найкращих, найвідданіших синів і дочок.

А що ж ми можемо зробити для України тут, на «мирній» території? Яку ціну ми готові сплатити для того, щоб ще через 25 років святкувати півстолітній ювілей так само на майдані Незалежності, а не у вигнанні?

Перш за все, поступитися своїми амбіціями – політичними, партійними чи особистими. Припинити дрібні чвари і чемпіонат із самолюбування на телеекранах.

Не дозволяти ворогам нацьковувати нас один на одного. Не ганьбити країну перед світом – навпаки, підтримувати кожен її успіх, кожну - бодай невеличку - перемогу. Не розхитувати човен, який в нас один на всіх. Не кидати на вітер порожніх звинувачень – на радість тим, хто жде-не діждеться нашої поразки.

Запорука Незалежності сьогодні – це наша єдність. Наше усвідомлення того, що Україна – понад усе. Єдність – це здатність домовлятися, поступатися тимчасовими інтересами заради стратегічної мети. Єдність – це терпіння, бо шлях реформ не може бути легким і веселим. Єдність – це віра і довіра один до одного.

Чи вартує того Незалежність? Думаю, так.

Сергій Березенко Сергій Березенко , Народний депутат України VIII скликання, заступник голови парламентської фракції Партії “Блок Петра Порошенка”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram