ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Реформа адвокатури. Низький старт

Реформа адвокатури – послідовний та логічний етап судової реформи, від якого залежить наскільки ефективно громадяни зможуть захистити свої права, бо саме за адвокатами тепер закріплене виключне право на представництво та захист прав громадян в судах. Тому цілком закономірно постало питання прийняття нового закону про адвокатуру, який би підвищив стандарти адвокатської діяльності.

Фото: GoGetNews

Для цього Рада з питань судової реформи при Президентові України, до якої входять не тільки представники парламенту та суддівського корпусу, науковці, а й представники адвокатської спільноти, напрацьовала відповідних законопроект, який Президент України подав до Верховної Ради та визначив його як невідкладний.

Цей законопроект 9055 «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» вже схвалили експерти Ради Європи, підтримали в Реанімаційному пакеті реформ, Transparency International Україна та представники 20 адвокатських об’єднань, провідних національних та міжнародних юридичних фірм.

І це цілком зрозуміло бо документ передбачає посилення професійних права і гарантії для адвокатів, а також:

- спрощену систему допуску до професії без корупційних ризиків;

- збалансовану систему дисциплінарної відповідальності адвокатів;

- розширення переліку видів адвокатської діяльності (медіація, фідуціарна);

- доступ до всіх державних реєстрів у тому числі Єдиного реєстру досудових розслідувань, Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень у порядку, визначеному відповідним держателем реєстру.

Також законопроект запроваджує нові стандарти адвокатського самоврядування. Зокрема, це постійна ротація керівництва Асоціації, бо посади можна буде обіймати не більше 2 строків поспіль, кожен з яких по 3 роки. Це і прозоре фінансування органів адвокатського самоврядування, а розподіл коштів відбуватиметься за принципом 70/30, за яким саме 70% залишатиметься на регіональному рівні, а вся річна фінансова звітність оприлюднюватиметься на веб-сайті. І, звісно ж, децентралізація повноважень адвокатського самоврядування з розділенням Вищої Кваліфікаційно-Дисциплінарної комісії.

На засіданні нашого профільного для цього законопроекту Комітету з питань правової політики та правосуддя ми розглянули 4 грудня і рекомендували Верховній Раді ухвалити проект закону за основу. Проте, враховуючи дискусійність окремих положень, до другого читання, в разі схвалення в першому, документ допрацьовуватиме робоча група на базі Комітету на чолі зі мною та Андрієм Помазановим.

Серед основних питань, які зараз лунають до законопроекту і над якими треба буде працювати, можна виділити такі:

- доступ до адвокатської професії (в частині вимог до стажу роботи, проходження стажування, порядку складення кваліфікаційного іспиту та оскарження його результатів, змісту присяги адвоката та порядку видачі свідоцтва адвоката України)

- права адвоката та гарантії адвокатської діяльності (в частині умов визначення робочого місця адвоката, забезпечення реалізації права на подання адвокатського запиту й отримання відповіді на нього, відмови від застосування категорії «зловживання правами», порядку проведення обшуків в адвоката, повідомлення йому про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, а також порядку доступу адвоката до приміщень суду та правоохоронних органів)

- дисциплінарна відповідальність адвоката (в частині перегляду підстав для притягнення до відповідальності, видів дисциплінарних стягнень, порядку притягнення до відповідальності та забезпечення можливості оскарження рішень у дисциплінарній справі)

- права адвоката у трудових відносинах (в частині суміщення адвокатської діяльності зі статусом посадової особи господарського товариства або іншої юридичної особи та з державною службою, а також службою в органах місцевого самоврядування)

- адвокатське самоврядування (в частині забезпечення оптимального механізму функціонування організаційних форм адвокатського самоврядування).

Вже зараз зрозуміло, що у разі схвалення законопроекту у першому читанні, робота над його доопрацюванням буде складною. Та враховуючи, що прийшов в політику з адвокатської професії та рано чи пізно повернусь до неї, гарантую, що до підготовки законопроекту до другого читання будуть долучені представники адвокатської спільноти, науковці та експерти. Це дозволить нам розглянути всі пропозиції та напрацювати якісний законопроект, який підвищить професійні гарантії та стандарти адвокатської діяльності.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram