Заміщення Росії

Нещодавно Міністр закордонних справ Італії Енцо Моаверо-Міланезі в італійському парламенті відповідаючи на питання депутатів заявив, що Італія не визнає анексії Криму Росією. Це, по суті, була офіційна реакція Риму на зроблену перед цим заяву Міністра внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні щодо «законності» окупації Криму Росією та «псевдореволюції» в Україні. Виступаючи перед парламентарями, очільник зовнішньополітичного відомства запевнив, що Італія не визнає анексії Криму та не виступала за скасування антиросійських санкцій, введених у зв'язку із подіями на Донбасі.

Маттео Сальвіні
Фото: EPA/UPG
Маттео Сальвіні

Аналогічну позицію озвучив і Надзвичайний та Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні Давіде Ла Чечіліа під час візиту до Міністерства закордонних справ України, куди його викликали по офіційні роз‘яснення. Там він запевнив, що позиція Італії щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України чітка та послідовна, про що Італія офіційно заявляла на всіх міжнародних майданчиках, включно з нещодавніми заходами, що відбулися в рамках ЄС, НАТО та Великої Сімки.

Показово, що заява Маттео Сальвіні не мала одностайної підтримки і серед італійського політикуму. Одразу після неї колишній Міністр юстиції П'єро Фассіно заявив, що "спочатку Сальвіні посварив нас (Італію) з Європою, а теперь сварить з Україною".

Та, незважаючи на здавалося б позитивне вирішення цієї більш ніж неоднозначної ситуації, не слід забувати, що в Італії до влади прийшли проросійськи налаштовані політичні сили. І заяви, схожі до заяв Маттео Сальвіні, якими популістичними та безвідповідальними вони б не були, можуть повторитись вже з вуст інших політиків.

І тут вже варто говорити саме про причини проросійських настроїв в Італії. Одна з них, що лежить в основі кампаній за скасування санкцій, - багаторічні економічні зв‘язки між Італією та Росією. Тобто італійський бізнес втратив не тільки багатомільйонний ринок, а й бізнес-партнерів та постачальників.

Тому, якщо Україна зможе зайняти звільнені ніші та посилити економічну співпрацю з Італією, виграють усі. По-перше, це сприятиме зниженню напруги серед італійських підприємців, які отримають можливість вийти на нові ринки і компенсувати втрати. По-друге, економічна співпраця між країнами завжди була і буде надійним фундаментом для політичної співпраці, а мати в партнерах країну з однією з найпотужніших економік ще ніколи не було зайвим. Тим паче, враховуючи останні популістичні заяви, кожен навіть найменший крок у зближенні між нашими країнами у будь-якій сфері є позитивом.

Відповідно до офіційних даних, останнім часом спостерігається зростання українського експорту до Італії. Так, за 2017 рік товарообіг між Україною та Італією склав 4,1 млрд. дол. США (зріс на 25,3% або на 822,4 млн. дол. США). Експорт товарів склав 2469,8 млн. дол. США (збільшився на 28,0% або на 540,2 млн. дол. США), а імпорт - 1603,4 млн. дол. США (зріс на 21,4% або на 282,2 млн. дол. США). Позитивне для України сальдо склало 866,5 млн. доларів США. За підсумками березня 2018 року український експорт ще виріс на 25% у порівнянні з першим кварталом 2017 року і становив вже 709,3 млн. дол. США. В абсолютних показниках зростання склало 142 млн. дол. США.

Враховуючи таку позитивну динаміку цілком логічним було ухвалене минулого тижня рішення Генеральної ради Загальної конфедерації італійської промисловості «CONFINDUSTRIA» затвердити нову структуру у мережі закордонних представництв своєї системи - «Confindustria Ucraina».

Для розуміння важливості цієї події варто відзначити, що до складу Конфедерації входить близько 150 тисяч італійських підприємств, а представництва відкриваються лише у тих країнах, які на думку італійського бізнесу перспективні в плані розвитку торговельно-економічних відносин.

Паралельно з цим відбувається активна робота з налагодження економічної співпраці на регіональному рівні. В регіонах проходять економічні форуми, де місцеві підприємці можуть дізнатися більше про перспективи співпраці, а у Венето навіть створено Раду підприємців регіону для співпраці з Україною. До речі, минулого року товарообіг тільки між цим регіоном та Україною сягнув 960 млн. дол США, а це майже чверть загального товарообігу Україна-Італія.

Сподіваюсь, за такою позитивною динамікою економічної співпраці отримаємо і позитивну динаміку у політичній співпраці. Зараз нам це вкрай необхідно.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram