ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Шанс на банкрутство

Сьогодні останній день подання правок до проекту Кодексу України з процедур банкрутства, який парламент вже ухвалив у першому читанні. Тому закликаю колег, хто має пропозиції і ще не встиг їх зареєструвати, поквапитись.

Фото: strah-pravda.ru

Ухвалення цього кодексу надзвичайно важливе саме зараз. Перш за все, він дозволить поліпшити існуючу процедуру банкрутства юридичних осіб. Це актуальне питання для бізнесу і одне з перших, яке задають іноземні інвестори при ухваленні рішення починати працювати в Україні. За попереднім аналізом, після схвалення відповідного Кодексу ми піднімемось в рейтингу Doing Business одразу на 9 пунктів. Для порівняння - за три попередні роки Україна всього піднялась на 7 пунктів.

Та, як на мене, проект Кодексу з процедур банкрутства важливіший іншим - його ухвалення запровадить на законодавчому рівні можливість банкрутства фізичних осіб. Практика, яка вже десятки років застосовується в різних країнах і дозволяє пересічним громадянам, які потрапили до складних життєвих обставин і не можуть виконувати взяті на себе зобов‘язання, у судовому порядку «обнулити» свої борги досі відсутня в Україні. Так, деякі юристи вигадують схеми банкрутства клієнтів через реєстрацію приватними підприємцем, але це не вихід. Питання треба врегульовувати саме на законодавчому рівні, щоб фінансова реабілітація була доступна кожному, хто її потребує.

Нещодавнє публічне обговорення проекту Кодексу показало, що є багато пересторог як з боку кредиторів, так і позичальників. І це зрозуміло, бо кожен в першу чергу піклується за власні інтереси, тому наше завдання зробити цей Кодекс максимально збалансованим.

Працюючи над законопроектом 2353а «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом», що став основою окремої книги проекту Кодексу щодо банкрутства фізичних осіб, ми ретельно вивчали світовий досвід та рекомендації міжнародних фінансових організацій. Це, як на мене, дозволило нам знайти ту «золоту» середину, щоб максимально безболісно як для боржника, так і кредитора вирішити питання протермінованої заборгованості, передбачивши і низку запобіжників від різноманітних махінацій, і певні гарантії.

Та, як відомо, немає межі досконалості, тому активна участь у підготовці проекту Кодексу народних депутатів, експертів та учасників ринку допоможе вийти саме та той збалансований текст документу, який зараз потребує Україна.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram