ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Врятувати дитячі серця. Держава мусить взяти на себе місію допомоги дітям з вадами серця

Щорічно в Україні майже п’ять тисяч дітей народжується з вродженими вадами серця. Причому, в останні десятиліття темпи поширення хвороби пришвидшились. Наразі кількість хворих дітей сягає 70 тисяч. Вроджені вади серця часто призводять до страшних трагедій, коли батьки втрачають своїх малюків. Деякі з них потребують негайної медичної допомоги вже в перші тижні життя, але буває і так, що хвороба розвивається непомітно й минають роки поки стає зрозуміло, що на дитину чатує смертельна небезпека. Такими є, зокрема, дефекти міжпередсердної та міжшлуночкової перегородок, що викликають небезпечні ускладнення.

Фото: Предоставлено автором

Раніше їх лікували традиційною полосною операцію, під час якої дитині розрізали грудну клітину, зупиняли серце та підключали її до апарату штучного кровообігу. Така травматичність вимагала тривалого періоду післяопераційної реабілітації і завдавала колосального стресу організму. Проте, в середині 90-х років минулого століття відбулась справжня революція в хірургії – почали застосовувати імпланти нового типу – оклюдери. Через невеликі розрізи по судинам його запускають до серця, де оклюдер закриває дефект міжпередсердної перегородки. Вже за день після процедури вилікуваний пацієнт йде додому. В Україні Інститут серцево-судинної хірургії імені М. Амосова першим почав робити такі операції й наразі в нас є достатньо спеціалістів, які можуть рятувати дитячі серця нетравматичним методом. Проблема полягає в іншому – у людей банально не вистачає коштів, щоб придбати недешевий оклюдер: його вартість сягає до 100 тис. грн. Нагадаю, що мова йде переважно про дітей, чиї батьки перебувають у відчаї. Хапаючись за соломинку, вони звертаються до благодійних організацій, поширюють інформацію у соцмережах, а іноді (якщо хвороба не перебуває в стадії загострення) взагалі відмовляються від операції. Останнє особливо небезпечно, адже якщо дитині не зробити цю процедуру до 12 років, виникне цілий «букет» ускладнень, що призведе до найтрагічніших наслідків.

Сьогодні наша потреба в оклюдерах складає мінімум 2 тисячі пристроїв на рік. Минулого року держава за свій кошт закупила лише сотню імплантів. Не забуваймо й що загалом непрооперованими залишаються 20 тис. людей і їм рано чи пізно теж потрібне буде хірургічне втручання.

В Україні діє бюджетна програма «Централізована закупівля лікарських засобів та виробів медичного призначення». Логічно було б включити туди як окремий напрямок і закупівлю оклюдерів у кількості 2 тис. одиниць в рік. Експерти порахували, що на це державі треба витратити 103 млн. грн. Враховуючи, що загалом фінансування медичних програм складає 5,9 млрд. грн., це не так і багато.

Що ми отримаємо в результаті? Планомірне систематичне лікування дітей з вадами серця за новітніми медичними технологіями без зайвого травматизму. Зниження ризиків побічних ефектів та ускладнень. Врешті-решт, порятунок тисяч життів, повернення їх до повноцінного буття з усіма радощами дитинства.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram