Італійський вектор

Обрання Мікеле Ніколетті головою ПАРЄ є ще одним важливим аргументом для посилення міжпарламентської співпраці України та Італії. Зараз важко дати однозначну оцінку, чим обернеться для нас головування італійця в ПАРЄ. З одного боку, Ніколетті постійно підтримував проукраїнські резолюції та правки до них, голосував за підтвердження санкцій проти РФ. З іншого ж боку, саме він є автором проекту резолюції ПАРЄ, за яким з Росії можуть бути зняті політичні санкції. Тоді правки нашої делегації не були підтримані.

Фото: www.svobodanews.ru

Тому я б не зараховував Мікеле Ніколетті а ні до табору проросійськи налаштованих політиків, яких в ПАРЄ і без нього вистачає, а ні до ярих симпатиків України.Однозначно можна стверджувати, що про Україну він знає не з аналітичних доповідей помічників. 2 роки тому, у січні 2016 року, Мікеле Ніколетті приїжджав до Києва. Це був робочий візит у рамках підготовки доповіді - в 2016-2017 роках він був доповідачем ПАРЄ з питань корупції. Тоді Ніколетті зустрічався з керівництвом держави та очільниками антикорупційних інституцій. У підсумку він залишився задоволений роботою в напрямку боротьби з корупцією, відзначивши серйозне ставлення до цього питання та дав деякі поради.

Враховуючи послужний список Мікеле Ніколетті можна говорити, що ми маємо справу з прагматиком. І якщо не станеться щось непередбачуване, на найближчі 2 роки треба вибудувати з ним таку ж конструктивну та прагматичну співпрацю. Так, в Італії досить потужне російське лобі. Ми це відчули в роботі з нашими італійськими колегами і особливо в період, коли через парламент намагалися неодноразово провести рішення щодо скасування санкцій проти Росії. Але саме завдяки міжпарламентській роботі ми змогли запобігти цьому. Крім того, в італійському парламенті ми маємо досить впливового союзника - координатор з міжпарламентських зв'язків Італії та України Паоло Аллі є президентом Парламентської асамблеї НАТО.

Тому не треба робити передчасних висновків і емоційних заяв. Ми маємо впевнено та послідовно відстоювати власні інтереси, використовуючи для цього кожну можливість. Принаймні, наша міжпарламентська група дружби Україна-Італія налаштована саме на такий підхід у роботі з італійськими колегами, що вже має свої позитивні результати.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram