ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Пристрасті по-українськи: яка доля чекає на проблемні кредити

Схоже, скоро на нас чекає новий виток проблем з боргами громадян перед фінустановами. З початку наступного року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почне виставляти на продаж іпотечні портфелі неплатоспроможних банків. Йдеться про неповернуті позики на суму близько 70 млрд грн. Пощастить тим, хто зможе викупити власні кредити за 20-25%. Решта, швидше за все, в подальшому буде вимушена спілкуватись з колекторами, які будуть зацікавлені не тільки повернути вкладені кошти, а ще й заробити, змушуючи боржника заплатити повний розмір залишку.

Фото: Макс Левин

Рішення ФГВ цілком зрозуміле та законне, бо він має повертати громадянам та юридичним особам вклади до збанкрутілих банків, розпродаючи їхнє майно. В той же час дуже важливо зараз зробити все можливе, щоб захистити позичальників, які з об’єктивних причин не можуть повернути кошти. Для цього, перш за все, необхідно ухвалити законопроект 6417 «Про особливості здійснення врегулювання простроченої заборгованості». Цей документ вводить чіткі правила та обмеження щодо повернення простроченої заборгованості, щоб не допускати незаконних методів, якими часто грішать «чорні» колектори, та впорядкувати правила роботи на рикну колекторських послуг.

З іншого боку, треба для позивальників, які взагалі не мають можливості повернути позику, створити умови для фінансової реабілітації, що є нормальною практикою в усьому світі. Відповідний документ ми також напрацювали. Це законопроект 2353а «Про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом».

Комплексне ухвалення цих законопроектів дозволить максимально захистити боржників, та не дати розхитати фінансово-економічну ситуацію через надзвичайно великий відсоток неповернутих позик.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram