ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Рік судової реформи (ч.2)

В рамках судової реформи передбачена переатестація усього суддівського корпусу. А це за останніми даними майже 6000 суддів. На скільки ретельною буде перевірка кожного з них можуть розповісти переможці конкурсу на посади суддів оновленого Верховного Суду, що є важливою частиною реформи.

Фото: Zik

На 120 суддівських крісел претендувати понад 800 кандидатів. Це був небувалий за масштабами та прозорістю конкурс не тільки для України, а й Європи, що тривав маже 11 місяців. Усі етапи транслювались он-лайн і інколи навіть нагадували реаліті-шоу, коли місяцями можна було спостерігати за долею того чи іншого кандидата. Склавши низку тестів на знання українського законодавства та практики Європейського суду з прав людини, пройшовши психологічну перевірку, до етапу співбесід дійшов тільки 381 кандидат. І саме на цьому етапі до обрання найбільш гідних кандидатів долучилась громадськість у вигляді Громадської ради доброчесності. Активісти вивчали не тільки досьє кандидатів, де була вичерпна інформація щодо їхньої діяльності, декларації та інша дані, а й усі доступні у публічній площині відомості. Кожен громадянин міг надати щодо кандидатів інформацію, яка також вивчалася та аналізувалася.

Результатом такої кропіткої роботи стало 140 негативних висновків ГРД. Це означало, що голосуючи за кандидата з негативним висновком Кваліфікаційна комісія суддів мала дати 11 з 16 голосів, щоб продовжити його участь у конкурсі. У підсумку - 40% таких кандидатів не змогли підтвердити можливість вчиняти правосуддя. І ось після фінальних співбесід Вища рада правосуддя рекомендувала призначити 111 зі 120 переможців конкурсу на посади суддів Верховного Суду.

Важливим моментом у формуванні оновленого Верховного Суду є й те, що доступ до професії в результаті судової реформи отримали науковці та адвокати, чий стаж складає не менше 10 років. Тому за результатом усіх тестувань Вища кваліфікаційна комісія визначилась зі 120 кандидатами, до яких входили 91 суддя, в тому числі і судді місцевих судів, 16 науковців, 9 адвокатів та 4 переможців зі змішаним стажем роботи. Це і є оновлення та нова кров, бо тільки 5 діючих суддів Верховного Суду України увійшли до цього переліку. Саме ці нові судді формуватимуть ту судову практику, на яку спиратимуться в подальшому місцеві та апеляційні суди.

Наступним кроком буде майже аналогічний конкурс на вакантні посади 600 суддів місцевих судів. Його оголосили ще під час конкурсу до Верховного Суду і тестування розпочнеться 31 жовтня. Конкурс майже 10 осіб на місце, проте, враховуючи попередній досвід конкурсу до Верховного Суду, не всі кандидати дійдуть навіть до етапу тестувань, зупинившись на етапі перевірки ВККС пакету документів. Паралельно продовжується реєстрація намірів на проходження суддями місцевих та апеляційних судів переатестації, про яку вже згадувалось. Так, це не буде швидко, проте процес запущено і такий варіант є набагато кращим за пропозиції звільнити всіх суддів і за конкурсом набрати нових. Це б паралізувало судову систему і позбавило б громадян доступу до правосуддя на досить тривалий строк.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram