ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Право на банкрутство

Національний банк попросив банки України перевірити якість своїх кредитних портфелів і кредити, видані пов'язаним особам. У регулятора є підозри, що не у всіх українських банках правильно оцінили надані позики, і відповідно - сформували резерви і наростили свої капітали. Відповідну звірку треба провести станом на 1 вересня.

Фото: strah-pravda.ru

Загалом же, тема неповернення кредитів складна і багатопланова. Вже не перший рік кажу, що вирішувати її потрібно комплексно, бо є випадки зловживань як з боку фінансових установ, так і громадян, коли роблять усе можливе, щоб не виконувати свої зобов’язання і не повертати позичені кошти. Тому на державному рівні треба врегулювати цю проблему, створивши додаткові механізми щодо врегулювання фінансових питань саме фізичними особами, бо законодавство щодо юридичних осіб напрацьоване і діє. Щодо пересічних громадян, які не є приватними підприємцями, можна скористатись світовим досвідом, що вдало працює у багатьох країнах Європи та Америки. Маю на увазі механізми реструктуризації заборгованості, а в разі неможливості повернення коштів - судова процедура банкрутства.

Так, для України це незвично, коли за рішенням суду доведеться розпродавати майно боржника, та це єдиний законний шлях, щоб почати життя з чистого аркуша та без боргів. Зараз боржник вимушений платити, доки не покриє усю позику, навіть, якщо не має прибутку чи потрапив до складних життєвих обставин, залишаючи борг у спадок навіть після смерті своїм нащадкам.

З іншого боку запровадження процедури банкрутства фізичних осіб, як це діє щодо юросіб, дозволить банкам прибрати зі своїх портфелів неліквідні активи. Це позначиться на стабільності роботи фінустанов та матиме свій позитивний вплив на економічну ситуацію в країні.

Таким чином, допомагаючи врегулювати проблеми окремого боржника ми сприятимемо оздоровленню економіки України. Відповідний законопроект 2353а “Про реструструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом” вже розроблений і схвалений профільним комітетом Верховної Ради. У ньому ми врахували світовий досвід, сбалансувавши інтереси кредиторів та позичальників, щоб підтримати громадян та не допустити погіршення становища банків.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram