ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Чи з’явиться в Україні своя православна церква?

Не так давно стало відомо, що перший та третій президенти України відвідали Стамбул та провели зустріч із константинопольським патріархом Варфоломієм. Варто зазначити, що даний візит не є першим. Безперечно, головною метою поїздки було обговорення ідеї надання автокефалії православній церкві в Україні. Але, не дивлячись на те, що це питання має широку підтримку серед суспільства, його реалізація в такому обсязі є доволі складною та проблематичною.

Фото: Макс Требухов

Автокефалія – це повна адміністративна незалежність однієї помісної церкви від інших. Тому в разі надання такого статусу, українське православ’я зрівняється у правах з російським. Відповідно, Московський патріархат однозначно не визнає такий стан справ, оскільки в цьому випадку він втратить свої приходи на території нашої держави. Зрозуміло, що це означатиме не лише зниження фінансових надходжень, а й падіння впливу як в Україні, так і у православному світі загалом. До надання автокефалії Київському патріархату також не готові й інші помісні церкви, оскільки такий крок може вплинути на розстановку сил між ними. Тому з огляду на можливу протидію Московського патріархату та консерватизм православних ієрархів, іноді розглядають інший, більш компромісний варіант, а саме – надання автономії. На даний момент таким статусом користується Українська православна церква Московського патріархату, яка, відповідно, перебуває у підпорядкуванні останнього. Власне проти такої ситуації й ведеться боротьба, оскільки вище зазначена організація вважається «п’ятою колоною» в умовах російської агресії на Донбасі.

У даному контексті варто вести мову про визнання Української православної церкви Київського патріархату і її переведення під юрисдикцію Константинопольського патріархату. Така практика має місце в Естонії, де з 1996 року діють дві церкви. Одна (Апостольська) підпорядковується Константинополю, а інша – Москві. Зрозуміло, що це не знімає всіх суперечностей, але встановлює певний баланс сил. Проте навіть таке рішення не розв’язує проблему існування інших українських православних церков, наприклад, тієї ж УАПЦ.

Таким чином, можна зробити висновок, що ні незалежність, ні автономія Київського патріархату не вирішують цілу низку питань – починаючи від елементарного визнання іншими помісними церквами, закінчуючи глибоким розколом православ’я на території України. Саме тому надання автокефалії УПЦ КП супроводжується низкою дискусій та суперечок, оскільки необдуманість кожного кроку в межах цієї проблеми може призвести до появи потужних релігійних конфліктів.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram