ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Бліцкриг по звільненню Савченко

Повернення Надії Савченко на Батьківщину виявилося несподіванкою абсолютно для всіх, навіть для її адвокатів. І це зрозуміло, адже подія резонансна, подібні заходи завжди краще коментувати постфактум, так би мовити, щоб не зурочити.

Тож після двох років російського полону українська льотчиця таки повертається додому. Важко навіть уявити емоційний стан її матері, сестри та друзів. За повернення Надії вболівала вся країна, і тепер можемо всі разом відсвяткувати маленьку перемогу – подвиг людини, яка вистояла перед великою імперією.

Фото: delo.ua/Виталий Головин

Одночасно з вильотом Надії до України в РФ відправився і літак з помилуваними російськими ГРУшниками. На прикладі двох повернень можна побачити різницю у ставленні двох суспільств до війни на Донбасі та її учасників. Якщо для України прибуття Савченко – подія загальнонаціонального масштабу, символ стійкості, мужності і перемоги, топ-новина всіх вітчизняних ЗМІ і тема для всіх публічних заяв і обговорень на найближчі дні, то в Росії – майже повний штиль. Як вдало хтось нещодавно підмітив, для Росії українські поразки стали важливішими за власні перемоги.

Враховуючи неспівмірність символічної ваги постаті Надії Савченко і російських військових, можна передбачити, що цей обмін буде сприйнятий у російському суспільстві як поступка Києву і прояв слабкості Москви. Не розуміти цього у Кремлі не могли, тож тепер постане необхідність компенсувати черговий присмак поразки. Як саме Путін це робитиме, залишається тільки здогадуватися. Так чи інакше, а задарма Москва не робить непопулярних кроків. Швидше за все, логіка керівництва РФ проста: піти на поступки Україні, аби символічним жестом пом’якшити позицію Заходу в ході переговорів про вибори на Донбасі і, звісно, в питанні санкцій. Та яким би не був розклад на шахівниці великої політики, сьогодні Надія Савченко вперше за два роки ступила на рідну землю. Полон закінчився визволенням нашої героїні. Війна закінчиться нашою перемогою! З поверненням на Батьківщину, Надіє!

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram